Jan de Bont

Hollandske Jan de Bont startede sin filmkarriere som bryllupsfotograf. Efter at have aflsuttet sit studie på Filmakademiet i Amsterdam, blev han Paul Verhoevens faste kameramand indtil Bacic Instinct - iskoldt begær (1992). I starten af 1980'erne tog de begge til USA, hvor de Bont stod bag kameraet på flere store actionsucceser som 'Die Hard' (1988) og 'Jagten på Røde Oktober' (1990).

Som instruktør er Bont kendt (eller berygtet) for actionfilm i den dyre ende af skalaen. Han debuterede med det toptunede actionbrag 'Speed' (1994), men har ikke levet op til forventningerne siden, trods kommerciel succes med tornadofilmen 'Twister' (1996) og genindspilngen af gyseren 'The Haunting - hjemsøgt' (1999). Hans 1997-opfølger til 'Speed' var så helt igennem håbløs, at det fik nogle anmeldere til at spekulere i, hvorvidt en bedrager havde påtaget sig de Bonts navn i håb om at sabotere hans karriere.

I 2003 vendte han tilbage med anden omgang af historien om eventyreren Lara Croft. Den fik titlen 'Tomb Raider 2: The Cradle of Life' og mange kritikere mente, at den var bedre end sin forgænger.

De Bont er den tiende af fjorten søskende!
Født
22/10-1943 Eindhoven, Holland
< 1 >