John Travolta

John Travolta
I rollen som Vinnie Barbarino trådte John Travolta for første gang frem for det store amerikanske publikum i sitcom-serien 'Welcome Back, Kotter' (1975-1979), men det var rollen som Tony Manero i 'Discofeber', bedre kendt som 'Saturday Night Fever' (1977), der gjorde ham til et af senhalvfjerdsernes største ikoner. 'Grease' (1978) blev en endnu større succes, mens 'Urban Cowboy' ligeledes fik mange forelskede piger til at lægge penge ved billetlugerne.

Derefter gik karrieren stort set i stå. Han fik noget, der lignede et comeback med komedien 'Det er mig, der snakker' (1989), men det var dog intet imod hans skræddersyede glansrolle som Vincent Vega i 'Pulp Fiction' (1994). Siden har den fyldige eksdanser haft hovedroller i mellem to og tre store mainstreamfilm om året, men bortset fra 'Get Shorty' (1995) og 'Face/Off' (1997), så er der ikke rigtig noget at skrive hjem om, ud over at Travoltas avancement til filmstjernernes $20 millioner-klasse var en realitet med 'Generalens datter' (1999).

I 2000 fik Travolta realiseret sit personlige drømmeprojekt; en filmatisering af Scientologi-grundlægeren L. Ron Hubbard science fiction-roman 'Battlefield Earth'. Den meget dyre produktion blev et af årets største kommercielle flops, mens kritikerne fandt den latterlig og ufrivillig komisk.

Travolta er den yngste af seks søskende. Som ung fik han lektioner i stepdans af Gene Kellys bror Fred.

Han er inkarneret scientolog og gift med skuespillerinden Kelly Preston. To gange, oven i købet, for deres første bryllyp blev erklæret ugyldigt. Han er jetpilot i sin fritid og ejer også en Boeing 707!
Født
18/02-1954 Englewood, New Jersey, USA
< 1 >