Hella Joof

Danmarks måske morsomste kvinde, Hella Joof, sprang ud som filmskuespiller i børnefilmen 'Snøvsen ta'r springet' (1984).

Siden har hun givet en række komiske biroller af høj kvalitet i film som 'Hannibal & Jerry' (1997) og 'Den eneste ene' (1999). Joof medvirker Anders Thomas Jensens kortfilm 'Valgaften', der fik en Oscar i 1999.

Joof er uddannet på Odense Teaters elevskole (1986-90) og blev for alvor et kendt navn med børneudsendelser som 'Bullerfnis' (1990-92), 'Far & Mor & Blyp' og 'Blypperne', der alle er lavet sammen med Peter Frödin.

Frödin og Joof har sammmen med Paprika Steen og Martin Brygmann lavet stærkt underholdende satire med holdning og selvironi i 'Lex & Klatten' (1997) for DR. Joof og de to herrer fortsatte succesen med den musikalske teaterforestilling 'Det brune punktum: Helbredelsen af den visne hånd eller: Du må godt i numsen' (1999).

I 2001 instruerede Joof den romantiske komedie 'En kort en lang' efter et manuskript skrevet i samarbejde med Klaus Bondam. Den blev et kæmpe hit.

Joofs nu afdøde far er af gambiansk oprindelse.
Født
Danmark
< 1 >