Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen
Fra generationen af skuespillere, der blev synlige i 1990’ernes optur for dansk film, er Mads Dittman Mikkelsen - måske det mest prominente navn, og samtidig det tætteste man kommer på en regulær mandlig pinup og filmstjerne.

Groft sagt har han bevæget sig fra at være småforbryder og psykopat til at fremstille varianter af den moderne mand og romantisk helt. En sjælden grad af troværdighed og autencitet er kendetegnede for Mikkelsens roller, hvad enten der er tale om komedie eller drama.

Efter rollen som Jens Okkings søn i novellefilmen ’Blomsterfange’ fik Mads Mikkelsen sin spillefilmsdebut som kronraget slyngel i Nicolas Refns ’Pusher’ (1996) og leverede en uforlignelig præstation som den ikke videre snakkesalige Lenny i samme instruktørs ’Bleeder’ (1999). Det småkriminelle rollefag gentog han i Anders Thomas Jensens forbryderkomedie ’Blinkende lygter’ (2000) som en del af Søren Pilmarks posse.

I DR's politiserie ’Rejseholdet’ fik han sit folkelige gennembrud som politimanden Allan Fischer, der på samme tid er følsom og mere cool end frossen fladfisk. Med den ene hovedrolle i bøssekomedien ’En kort en lang’ (2001) nåede Mikkelsens popularitet nye højder.

I Susanne Biers romantiske dogme-drama ’Elsker dig for evigt’ (2002) giver han et overbevisende portræt af lægen Niels, der vakler mellem forhold til familie og elskerinde. Han beholdt kitlen på til sin næste rolle som psykolog i Lone Scherfigs ’Wilbur begår selvmord’ (2003).

I teatersammenhæng har Mikkelsen gjort sig gældende på blandt andet Dr. Dante og Østre Gasværk.

Mikkelsen var i en lang årrække danser, blandt andet med ensemblet Mikado. Han uddannet ved Århus Teaterskole (1996) og er bror til den et år ældre Lars Mikkelsen.
Født
22/11-1965 Danmark
< 1 >