Anders Thomas Jensen

Den unge autodidakte wunderkind Anders Thomas Jensen har haft sine efterspurgte manuskriptfingre i en række af de mest sete og prisbelønnede danske film siden slutningen af 1990’erne.

Blandt hans alsidige bedrifter som (med)forfatter kan nævnes børnefilmen ’Albert’ (1998), dogmedramaet ’Mifunes sidste sang’ (1999), action-komedien ’I Kina spiser de hunde’ (1999), ungdomsfilmen ’Dykkerne’ (2000) og folkekomedien ’Grev Axel’ (2001).

Jensens særkende som forfatter er en vægt på skæve banale detaljer i afgørende øjeblikke, en til tider morbid og sort humor samt ikke mindst en frisk og mundret dialog.

Hans manuskript til ’Gamle mænd i nye biler’ (2002) var for mange en skuffelse, mens han som forfatter til Susanne Biers ’Elsker dig for evigt’ (2002) viste en ny og moden side af sit talent. Samme år skrev han sammen med Lone Scherfig manuskript til hendes ’Wilbur begår selvmord’.

Anders Thomas Jensens første spillefilm som instruktør, ’Blinkende lygter’ (2000), blev en bragende publikumssucces. Det er en aktion-komedie, der ligger i direkte forlængelse af ’I Kina spiser de hunde’.

Tre år senere fulgte hans anden film som instruktør - den sorte komedie om Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas som 'De grønne slagtere'

Sandelig om Jensen ikke også scorede en kortfilms-Oscar for ’Valgaften’ (1998), mens ’Ernst & Lyset’ (1996) og ’Wolfgang’ (1997) blev nomineret til samme pris.
Født
06/04-1972 Frederiksværk, Sjælland, Danmark
< 1 >