Robert Redford

Robert Redford
Med sin kombination af blåøjet blond, all-american goodlooks, charme og karisma er det ikke svært at forstå, hvorfor Charles Robert Redford Jr. blev en af halvfjerdsernes største filmstjerner. Desuden har han markeret sig som en mere end kompetent instruktør og opnået anerkendelse for sit engagement i miljøspørgsmål og sin støtte til yngre instruktører som grundlægger af The Sundance Institute.

Som barn var han en ballademager og formåede at miste sit baseball stipendie til universitet i Colorado på grund af druk. I et års tid forsøgte han sig som maler med et ophold i Europa, før han studerede drama på The American Academy of Dramatic Arts i New York. Herefter gik turen over Broadway og en række tv-roller, men han fik sin spillesfilmsdebut med 'War Hunt' (1962). Flere filmroller fulgte uden kommerciel succes.

I 1966 blev han tilbudt en rolle i 'Hvem er bange for Virginia Woolf?', men han ville hellere på ferie i Spanien. Hvad så med 'Fagre voksne verden' eller 'Rosemary’s Baby'? Nej tak. I 1969 fik han imidlertid sit første store hit sammen med Paul Newman i 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'. Herefter fulgte et par flops før han med melodramet 'Vore bedste år' (1973) og især svindlerkomedien 'Sidste stik' (1973) for alvor var etableret som superstjerne.

Fra 1970erne bør yderligere nævnes 'Alle tiders vovehals' (1975), 'Tre dage for 'Condor' og Watergate-dramaet 'Alle præsidentens mænd' (1975) , omend førstnævnte blev et stort flop hos publikum.

Redfords instruktørdebut, det psykologiske familiedrama 'En helt almindelig familie' (1980), indkasserede ikke mindre end fire Oscar-statuetter. I 1981 grundlagde han The Sundansce Institute i Utah, en workshop til fremme af independentfilm. Den årlige Sundance Festival er en aflægger heraf og har siden slutningen af 1980erne opnået en position som USAs førende festival for independentfilm. Festivalen har formået at holde sig fri for Hollywood-interesser, samtidig med at den etablerede filmindustri holder et vågent øje med festivalen.

Siden sin instruktørdebut har Redford været mere selektiv i sit rollevalg og engageret sig i miljøspørgsmål og Sundance. Efter en pause på fire vendte han tilbage som skuespiller i baseball-dramet 'Den bedste' (1984) og Pollocks kulørte Blixen-filmatisering 'Mit Afrika' (1985). Siden har han især haft succes i film som 'Sneakers' (1993), 'Et frækt tilbud' (1993) og 'Tid til kærtegn' (1996).

Med 'Quizshow' (1996) leverede han sit største præstation som instruktør, mens de to efterfølgende, 'Hestehviskeren' (1998) og 'The Legend of Bagger Vance' (2000) fik en noget lunken modtagelse.

Fra 1958 til 1985 delte Redford tandbørstekrus med forbrugeraktivisten Lola Redford Van Wagenen. De har fire børn sammen.

The Sundance Institutes hjemmeside
Sundance Festivalens hjemmeside
Født
18/08-1937 Santa Monica, Californien, USA
< 1 >