George Lucas

Til trods for det meget beskedne antal film, som George Walton Lucas Jr. har instrueret i sin karriere, har hans indflydelse på den nyere filmhistorie været uhyggeligt stor. Det skyldes blandt andet, at det var ham, der producerede Indiana Jones-trilogien, udviklede THX-lydsystemet og grundlagde Industrial Light and Magic, som har vundet utallige priser for visuelle effekter. Og så var der jo filmen om begivenhederne på en fjern glakse for længe, længe siden...

Han debuterede som spillefilmsinstruktør med den dystre og eksperimenterende science fiction-film ”THX 1138” (1970), der ikke blev set af mange. Tilgengæld blev ”Sidste nat med kliken” (1973) et stort hit og var skoledannende med sin ungdommelige 50’er-nostalgi.

Med den uskyldsrene fremtidseventyr i ”Stjernekrigen” (1977) ændrede den amerikanske mainstreamfilm på godt og ondt. Lucas vendte først tilbage til instruktørgerningen i 1999 med den fjerde – eller første, om man vil – film om Luke Skywalkers intergalaktiske eventyr, som i manges øjne afslørede, at Lucas måske ikke var så fed en instruktør alligevel.

Lucas er en del af Hollywoods ”movie brat”-generation, der også tæller Spielberg og Coppola, hans kammerater fra studietiden på UCLA’s filmlinie.
Født
14/05-1944 Modesto, Californien, USA
< 1 >