John Williams

Den hyperproduktive John Towner Willliams forbindes med storslåede spektakulære Hollywood-produktioner med vægt på special effects og store følelser. Han har ikke bare skrevet musikken til alle filmene i stjernekrigs-serien, men også til samtlige af Steven Spielbergs film (med undtagelse af ’Farven Lilla’), hvilket har gjort ham til Hollywoods mest kommercielt succesfulde filmkomponist og filmhistoriens mest Oscar-nominerede individ.

Williams far var filmmusikker og drengen fik også en uddannelse ved musikken på blandt andet UCLA. Mens Williams kunne gøre sig gældende på flere instrumenter, så forsøgte han sig tidligt som jazzpianist.

Sammen med den etablerede Henry Mancini arbejdede Williams på musikken til tv-serien ’Peter Gunn’ og skrev siden selv musik til en række adventure programmer for tv. Williams fik sin første af en nærmest uendelig række af Oscar-nomineringer med ’Valley of the Dolls’ (1967), mens han kunne slæbe sin første stuette med hjem fra Oscar-festen for sin bearbejdelse af Broadway-musicalen ’Fiedler on the Roof’ (1967). Siden har han vundet Oscars for blandt andet 'Dødens gab' (1975), 'Stjernekrigen' (1977), 'E.T.' (1982) og 'Schindlers liste' (1993).

Fra midten af 1970’erne med film som ’Dødens gab’ (1975) og ’Stjernekrigen’ (1977) fik Williams for alvor etableret sig med sine overdådige og til tider bombastiske symfoniske scores og har siden inspireret talrige kolleger. Til karrierens højdepunkter hører endvidere ’E.T.’ (1982) og ’Schindlers liste’ (1993).
Født
08/02-1932 Flushing, Queens, New York, USA
< 1 2 >