Dagur Kári

Allerede inden sin spillefilmsdebut fik islandske Dagur Kári Petursson stor anerkendelse af filmkritikerne for et par af sine kortfilm.

Hans hidtige film er excentriske, romantiske og præget af en underfundig humor. Et vist slægtskab med instruktører som Jim Jarmusch og Kaurismäki-brødrene fornægter sig ikke.

Det skæve komedie-drama 'Nói Albinói' (2003) gav den unge instruktør et solidt gennembrud med priser på alverdens festivaler. Filmen handler om outsider-teenageren Noi, der bor hos sin bedstemor i den lillebitte sneklædte islandske landsby Bolungarvik.

Jakob Cedergren har hovedrolleren som Daniel, slacker og graffitti-maler, i Káris anden spillefilm 'Voksne mennesker' (2005). Filmen er optaget i sort-hvid med en markant lo-fi æstetik og udspiller sig i København.

Kári forlod Den Danske Filmskole i 1999 med afgangsfilmen 'Lost Weekend', der efterfølgende vandt 11 priser ved festivaler verden over. Han har desuden instrueret kortfilmen 'Old Spice' (1998).

Sammen med Orri Jònsson har Kári duoen SlowBlow, der uddover at lave musik til Káris to første film, har udsendt tre selvstændige albums, heriblandt 'Quicksilver Tuna' (1994).

Dagur Kári Petursson er født i Frankrig af islandske forældre. Familien flyttede til Island da Kári var tre år. Han er søn af forfatteren Pétur Gunnarsson.
Født
30/11-1972 Frankrig
< 1 >