Ann Eleonora Jørgensen

Med sit varme smil, brune øjne og menneskelighed formet af dyrkøbte erfaringer har Ann Eleonora Jørgensen givet os en række stærke kvindeportrætter og siden sidste del af 1990’erne markeret sig som en af sin generations bedste skuespillere.

Hun fik sit folkelige gennembrud med sin rolle som frisøren Karen, der må se sin mor dø af druk, i biografhittet 'Italiensk for begyndere' (2001). Præstationen indbragte hende en Robert-pris for bedste kvindelige birolle. I 2001 blev hun kåret til Shooting Star ved Berlin Film Festival.

Til hendes tidligste filmroller hører Thomas Vinterbergs afgangsfilm 'Sidste omgang' (1993) og Henrik Ruben Genz' ditto med titlen 'Omveje' (1993). I 'At klappe med en hånd' havde hun en birolle som Jens Okkings unge kæreste, der bliver snydt for en rejse til Spanien.

På tv har Ann Eleonora Jørgensen gjort sig gældende i 'Bryggeren' (1996) i rollen som Jens Jørn Spottags kone Ottilia, John Hahn-Petersens barske jurist-datter i 'Taxa' (1997-99) og 'Den serbiske dansker' (2001).

I 2002 modtog hun mange roser for sin rolle i Nikoline Werdelins 'Boblerne i bækken' på Aveny-T. Samme år modtog hun Lauritzen-prisen.

I Anette K. Olesens anden film 'Forbrydelser' (2003) har hun hovedrollen som fængselspræsten Anna.

Ann Eleonora er uddannet ved Statens Teaterskole (1993). Forinden havde hun taget en uddannnelse som klinikassistent.
Født
16/10-1962 Hjørring, Danmark
< 1 >