Guillermo del Toro

Den flittige mexicanske filmmager begyndte i en ung alder at sætte sit præg på lands filmindustri. Ud over at studere manuskriptskrivning og lave sine egne kortfilm, arbejdede Del Toro en række år som makeup supervisor og dannede sit eget firma, Necropia, i begyndelsen af 1980’erne.

Endvidere producerede og instruerede tv-programmer, underviste i film workshops og var med til at grundlægge Film Studies Center og Mexico Film Festival i sin hjemby Guadalajara .

Vampyrfilmen ’Cronos’ (1992) var Del Toros debut som spillefilmsinstruktør. Den modtog kritikerprisen ved Cannes-festivalen og påkaldte sig også opmærksomhed fra Hollywood, der ledte til Del Toros næste projekt ’Mimic’ (1997). Filmen skildrer New York City som offer for et angreb af nogle yderst væmmelige mutant-insekter.

Mødet med Hollywood viste sig at være en frustrerende oplevelse for Del Toro. Han vendte tilbage til Mexico for at danne sit eget produktionsselskab Tequila Gang og gik i gang med at planlægge thrilleren ’The Devil’s Backbone’ med en handling henlagt til en kostskole for forældreløse børn i slutningen af sidste af den spanske borgerkrig. Den personlige og stillistisk eksperimenterende film, der blev optaget i Spanien og produceret af Pedro Almodóvar og hans bror Augustin Almodóvar , fik premiere i 2001 og høste stor ros fra anmelderne.

I 2002 vendte Del Toro tilbage til Hollywood og stod bag sin hidtil største produktion, vampyr-actionfilmen ’Blade 2’ med Wesley Snipes i hovedrollen.

Del Toro er vokset op hos sin stærkt katolske bedstemor, hvilket han film bærer præg af. I en meget ung alder blev han fan af klassiske gyserinstruktører som James Whale, Mario Bava og George A Romero. Han blev efter sigende vegetar efter at have set 'Motorsavsmassakren' (1974).
Født
09/10-1964 Guadalajara, Jalisco, Mexico
< 1 >