Renny Harlin

Den tårnhøje finske instruktør er kendetegnet ved spektakulære aktionsekvenser i imponerende special effects i dyre tju-bang film.

Som 12-årig begyndte Harlin at fjolle rundt med et hejmmevideokamera, og så var hans fremtid ligesom på plads. Da han var i begyndelsen af 20erne lavede han sideløbende med sine universitetsstudier sit eget produktionsselskab og lavede talrige reklame-, kort- og dokumentarfilm. Spillefilm kunne han til gengæld ikke få lov til at lave i de 1000 søers land, så Harlin tog til Hollywood.

Efter to spillefilm på spinkelt budget fik han kommerciel succes med gyserfilmen ”A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master”. ”Die Hard 2” var hans første skridt ind i superligaen. Tre år senere blev klatrethrilleren ”Cliffhanger” endnu en kommerciel succes og et mindre comeback for Sylvester Stallone.

Dem ekstravagante og kostbare eventyrfilm ”Djævleøen” (1995) blev til gengæld et flop af dimensioner. Det gik lidt bed med actionthilleren ”The Long Kiss Goodnight” (1996), men Harlin igen var på rette kurs med den maritime actiongyser ”Deep Blue Sea” (1999).

I 2001 genoptog han samarbejdet med Stallone i den fartglade ”Driven” om en pensioneret racerkører, der bliver lokket til at tage endnu en tur i manegen.

Harlin har været kæreste med Laura Dern og var gift med Geena Davis fra 1993 til 1997.
Født
15/03-1959 Riihimäki, Finland
< 1 >