Thomas Vinterberg

Som en af den unge danske generations mest beundrede instruktører har Thomas Vinterberg høstet anerkendelse verden over allerede fra den spæde begyndelse af sin karriere.

Vinterberg blev en i alder af bare 19 år som den yngste nogensinde optaget på Den Danske Filmskole. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse med kortfilmen 'Sidste omgang' (1993) med en ung Thomas Bo Larsen i hovedrollen. Filmen modtog blandt andet jury og producent-prisen ved den internationale Student Film Fest i München. Samme år instruerede han tv-dramaet 'Slaget på tasken'.

Kortfilmen 'Drengen der gik baglæns' (1994) skildrer med stor indlevelse en dreng, der har mistet sin storebror. Filmen blev endnu en triumf for Vinterberg og modtog talrige festivalpriser.

Thomas Bo Larsen og Ulrich Thomsen har hovedrollerne som to rodløse småforbrydere og outsdere i Vinterbergs debutspillefilm 'De største helte' (1996). Den var ligesom 'Sidste omgang' og 'Drengen der gik baglæns' skrevet i samarbejde Bo Hr. Hansen. Trods god dialog, humor og autentiske menneskeskildringer, kunne denne road-movie ikke helt indfri de meget store forventninger.

Sammen med tre ældre kolleger, Lars Von Trier, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring, offentliggjorde Vinterberg et kunstnerisk programskrift med titlen Dogme 95. Det er også kendt som kyskhedsløftet, og har det erklærede formål at tilføre spillefilmen en vitaminindsprøjtning af uforudsigelighed og autenticitet.

Familiedramaet 'Festen' (1998) er den første film, der er indspillet efter Dogme 95. Den skildrer et mareridt af en stort anlagt 60-årig fødselsdag i en velstillet familie, hvor den ældste søn under en tale kommer med rystende afsløringer om sin far. Et væld af landets bedste skuespillere yder kraftpræstationer, og alle implicerede fik fortjent anerkendelse, da filmen modtog juryens specialpris ved årets Cannes-festival.

Efterfølgende gik filmen sin sejrsgang verden over og pris-festen ville tilsyneladende ingen ende tage. I Danmark modtog den to Bodil-priser og fire Robert-priser. Vinterberg skrev manuskriptet i samarbejde med sin lærer fra Den Danske Filmskole Mogens Rukov. Parret skrev også manuskript til Vinterbergs følgende film.

Vinterbergs længe ventede internationale debut, 'It's All About Love' (2002), fik dansk premiere efter mange forsinkelser. Den blev afvist ved årets konkurrence i Cannes og blev efterfølgende klippet om og fik ny musik. Filmen havde et budget på 85 millioner og blev optaget i syv forskellige lande, blandt andet Kenya, USA og Italien.

Ved årtusindskiftet instruerede Vinterberg Nikolaj Kopernikus i rollen som Niels Henning i dogmebrødrenes improviserede tv-drama 'D-Dag'. Handlingen udspiller sig i realtid, hvor fire skuespillere instrueres af hver deres instruktør. Eksperimentet sendtes på samme tid i forskellige dele på danske tv-stationer.

Thomas Vinterberg er gift med teaterinstruktøren Maria Wallbom. Parret har to børn.
Født
19/05-1969 København, Danmark
< 1 >