Troels Lyby

Umiddelbart ser han måske ikke ud af meget, men Troels Lyby har et sjældent nærvær og udstråling. Og så er han alsidig. Han spiller forsigtige bløddyr og slagfærdige he-men med samme naturlighed, hvad enten der er tale om drama eller komedie.

Lyby fik sin filmdebut som den drømmende wannabe-forfatter i Jonas Elmers bittersøde Nørrebrokomedie 'Let’s Get Lost' (1997). Året efter fulgte rollen som aftenskolelærer og hobbyspasser i 'Idioterne' (1998).

Med sin rolle som Mads Mikkelsens kæreste i den romantiske komedie 'En kort en lang' (2001) fik Lyby sin store gennembrud. Filmen blev set af over en halv million biografgængere og Lyby fik en Robert for bedste mandlige birolle. Året efter havde han igen succes i biografen som Paprika Steens mand i komediedramaet 'Okay'.

På tv har han primært holdt sig på den rigtige side af loven. Han har spillet rejseholdsbetjent i et enkelt afsnit af ’Strisser på Samsø’, alkoholiseret politimand i miniserien ’Edderkoppen’ og selvsikker macho-agent fra sikkerhedspolitiet i ’Den serbiske dansker’ (2001). Lyby danner par med Ellen Hillingsø i Hella Joofs sitcom ’Hvor svært kan det være’ (2002)

Lyby er uddannet som skuespiller ved Odense Teater med afgang i 1994. Siden har han kunnet opleves i stykkerne ’Gasolin’’ (1994), 'Snart kommer tiden' (1998) og ’Fiaskospiralen’ (1998).
Født
15/10-1966
< 1 >