Stephen Daldry

Den britiske teaterinstruktør Stephen Daldry fik et bragende gennembrud med sin debutfilm 'Billy Elliot'. Fortællingen om den unge minearbejderdreng, der foretrækker dans frem for boksning, ramte et stort publikum lige i mellemgulvet.

Mens nogle kritikere var forbeholdne over for 'Billy Eliot' og kritiserede den for at være sentimental, var der næsten udelukkende roser til han næste film 'The Hours' (2002). Filmen er baseret Michael Cunninghams komplekse roman af samme navn. Den sammenfletter tre historier om henholdsvis forfatteren Virginia Woolf i 1920’erne, en ulykkelig husmor i 1950’ernes Texas og en moderne inkarnation af Woolf-figuren Mrs. Dalloway. De tre roller spilles af henholdsvis Nicole Kidman, Julianne Moore og Meryl Streep. Daldry fik en Oscar-nominering for bedste film.

Daldry indledte sin karriere i teatret allerede som teenager og optrådte blandt andet som cirkusklovn. Efter uddannelse på Sheffield University og arbejde på Crucible Theatre i samme by, gik turen til London i 1988, hvor det unge talent snart gjorde en kometagtig karriere. Første stop blev The Gate Theatre. Fra 1992-95 var Daldry kunstnerisk leder af Royal Court Theatre.

I 1997 Skrev Daldry kontrakt med det succesfulde engelske produktionsselskab Working Title, og året efter havde hans kortfilmen Eight premiere.

Billy Elliott skulle oprindelig have heddet Dancer, men ændrede titel på grund af Lars Von Triers Dancer In The Dark (2000).
Født
30/11-1959 Dorset, England, Storbritanien
< 1 >