Randy Newman

Han har det ikke fra fremmede. Randy Newmans onkel er den indflydelsesrige og produktive filmkomponist Alfred Newman. To andre onkler, Emil og Lionel, er ligeledes velansete filmkomponister.

Randy forsøgte sig i en ung alder som sangskriver og komponist af temamusik til tv-serier. I løbet af tresserne kæmpede han for at finde melodien, og etablerede sig i det følgende årti som en slags siddende stand-up komiker, der sang sine små satiriske sange med slidt og grødet stemme og havde så godt som alle amerikanske musiktraditioner i sine musikalske fingre. '

Randy Newman creates something new under the sun' (1968) er titlen på hans debutalbum fra 1968, hvor han selv synger 11 hjemmegjorter kompositioner. Pladen blev ikke noget hit, men sangen 'I think It’s Gonna Rain Today' er siden indspillet af talrige kunstnere. Samme mønster har gentaget sig mange gange siden. Sange som 'Mama Told Me Not to Come', 'Let Me Go' og 'You Can leave Your Hat On' har alle Newmans signatur. Først I 1977 fik han et rigtigt hit med sangen 'Short People'.

Som filmkomponist debuterede han med scoren til komedien 'Cold Turkey' I 1971, men der skulle gå ti år før hans næste film, 'Ragtime' (1981). Musikken herfra indbragte ham den første en en lang række Oscar-nomineringer.
Først i 2002 scorede han langt om længe den eftertragtede skabning for sangen 'If I Didn’t Have You' til animationsfilmen 'Monters, Inc.'

Newman er medforfatter til western-parodien 'De kom, de så, de løb' (1986).
Født
28/11-1943 Los Angeles, California, USA
< 1 >