Edward Zwick

Amerikanske Edward Zwick karriere som instruktør er domineret af solide, spektakulære og handlingsmættede dramaer, der ikke desto mindre formår at skildre moralske dilemmaer og komplekse magtforhold.

Efter et par tv-film debuterede Edward Zwick med det romantiske drama 'Dig og mig' (1989), der er baseret på et teaterstykke af David Mamet.

Zwick høstede for alvor anerkendlese med det ambitiøse borgerkrigsdrama 'Glory' (1989). Filmen skildrer et regiment af afro-amerikanske soldater og deres oplevelser som i den amrikanske borgerkrig. Filmen var nomineret til fem Oscar-priser. En af disse tilfaldt Denzel Washington.

'Leaving Normal' (1992) fulgte i 'Thelma & Louise's hjulspor, men publikum fulgte ikke med. Det gjorde de til gengæld to år senere, da Zwick signerede den kulørte og melodramatiske familiesaga 'Legendernes tid' (1994) med Anthony Hopkins og Brad Pitt i de bærende roller.

Denzel Washington har hovedrollen i Gulf-krigsdramet 'Det afgørende bevis' (1996). Filmen udmærker sig blandt andet ved en være fortalt via række modstridende flashbacks inspireret af Kuroswas 'Rashomon' (1951).

I action-thrilleren 'Under angreb' (1998) spiller Denzel Wahington en FBI-agent på jagt efter en gruppe islamiske fundamentalister, der planlægger et terror angreb mod New York.

Herefter fulgte en lang pause fra instruktørgerningen før Zwick blev håndplukket af Tom Cruise til at instruere action-dramaet 'The Last Samurai – Den Sidste Samurai' (2003).

Zwick er en af hovedkræfterne bag tv-drama-serien 'thirtysomething' (1987-1991). Sammen med Marshall Herskovitz grundlagde Zwick i 1985 produktionsselskabet The Bedford Falls.
Født
08/10-1952 Chicago, Illinois, USA
< 1 >