M. Night Shyamalan

Manoj Nelliyattu Shyamalan er født i Indien, men vokset op i en velstående forstad til Philadelphia i USA. Han er lidt af et vidunderbarn, der lavede talrige amatørfilm, efter at han som 8-årig fik et Super-8 kamera af sine forældre. Som 17-årig havde han således lavet 45 home movies. Nogle af disse film er at finde som ekstramateriale på DVD-udgaverne af hans spillefilm.

Efter at have studeret film på Tisch School of the Arts debuterede han med 'Praying With Anger' (1992). Hans anden film 'Wide Awake' (1998) handler om en 10-årig dreng, der søger svar på tilværelsens store spørgsmål efter sin bedstefars død. Mens ingen af Shyamans første to film fik succes, så slog han til gengæld ganske eftertrykkeligt igennem med den okkulte thriller 'Den sjette sans' (1999). Den hører til filmhistoriens allermest indbringende film og opnåede to Oscarnomineringer. Bruce Willis havde ligeledes hovedrollen i efterfølgeren 'Unbreakable' (2000), der generelt blev betragtet som lidt af en skuffelse.

Siden fulgte scifi-thrilleren 'Signs' (2002) og den psykologiske thriller 'The Village' (2004).

Shyamalan har skrevet manuskript til alle sine egne film, samt til familiefilmen 'Stuart Little' (1999). Han er en stor fan af tegneserier, hvilket gav him inspiration til 'Unbreakable'.
Født
06/08-1970 Madras Indien
< 1 >