John Schlesinger

Veteranen John Richard Schlesinger indledte sin karriere som tryllekunstner og forsøgte sig som skuespiller på universitetet i Oxford efter Anden Verdenskrig. Som spillefilmsinstruktør debuterede han i 1962 med "En slags kærlighed" og fik sit store gennembrud med "Darling" (1965), der havde Julie Christie i hovedrollen. Med den manifesterede han sig som en af den engelske nybølges vigtigste instruktører.

Efter periodedramaet "Fjernt fra verdens vrimmel" (1967) tog han til Hollywood og fik sin største kunstneriske og kommercielle succes med den uforlignelige "Midnight Cowboy" (1969), der fortæller historien om venskabet mellem det umage par Enrico Rizzo (Dustin Hoffman) og Joe Buck (Jon Voight). "Midnight Cowboy" var den første X-ratede film, der fik en Oscar for bedste film, og Schlesinger fulgte op med den ligeledes bøsseorienterede ”Den satans søndag” (1971). Spændingsfilmen ”Maratonmanden” (1976), der genforenede instruktøren med Hoffman, vakte nogen opsigt.

Siden 1980’erne har Schlesinger været reduceret til en anonym instruktør af spredte næsten-hits som thrilleren ”En fremmed flytter ind” (1990) og ”Det næstbedste” (2000).
Født
16/02-1926 London, England
< 1 >