Woody Allen

Woody Allen
Woody Allen ernærede sig som komiker inden han kom til filmen. Som 34-årig debuterede han som instruktør med 'Mig og moneterne' (1969), og siden har han været særdeles produktiv. Bortset fra døden og fyldte skraldeposer kommer få ting i livet med større sikkerhed end den årlige Woody Allen-film. Den diminutive neurotiske New Yorker har instrueret over tredive film. Han spiller selv hovedrollen i de fleste, og arbejder altid ud fra egne manuskripter. Ofte er hans film komedier, der rummer refleksioner over emner som kunst, religion, liv og død. Allens film er i høj grad karakteriseret ved Allens udgave af den jødiske humor. Desuden finder man i mange af hans film referencer til forbilleder som Fellini og Bergman.

I 1977 fik Allen sit afgørende gennembrud med den bittersøde romantiske komedie 'Mig og Annie'. Her spillede Allen overfor Dianne Keaton som han også dannede par med privat. Fra 1982 og de følgende ti år overtog Mia Farrow rollen som privat og professionel partner, blandt andet i film som 'Den røde rose fra Cairo' (1985) og 'Hannah og hendes søstre' (1986).

Woody Allen har været nomineret til en Oscar 12 gange for bedste manuskript og vundet en gang med 'Hannah og hendes søstre' (1986). I animationsfilmen 'Antz' (1997) lægger Allen stemme til arbejdermyren Z-4195, der i høj grad er bygget over de figurer, han spiller i sine egne film. I Godards 'King Lear' (1987) spiller han Mr Alien.
Født
01/12-1935 Brooklyn, New York, USA
< 1 2 >