Tom Shadyac

Tom Shadyac har vist at besidde et kompetent håndelag, når det gælder letbenede amerikanske komedier, der gerne leger lidt med virkeligheden som vi kender den. Filmene befinder sig i den tunge ende af den økonomiske skala med solide stjernenavne øverst på plakaten og appel til hele familien. At anmelderne til tider har været mere end forbeholdne er en anden og ikke særlig overraskende historie.

Han fik et brag af en spillefilmsdebut i 1994 med en komedie om en vis kæledyrsdetektiv ved navn Ace Ventura. Filmen betød samtidig et stort gennembrud for Jim Carrey. Siden fulgte Eddie Murphy-komedien om 'The Nutty Proffessor' (1996).

I 1997 slog han igen kludene sammen med Jim Carrey i 'Fuld af løgn' om advokaten, der i løbet af et helt døgn kun må tale sandt. Med Robin Williams -komedien 'Patch Adams' (1988) forsøgte Shadyac at blande lidt mere alvor i lattergassen.

'Dragonfly' (2002) med Kevin Costner i hovedrollen var et forsøg på at lave en thriller med overnaturlige elementer. Her var ikke meget at grine af. Mindst af alt for filmens investorer og instruktøren selv, da filmen kun opnåede begrænset succes hos publikum.

Med 'Bruce den almægtige' (2003) var Shadyac på hjemmebane igen. Jim Carrey har hovedrollen som en tv-journalist, der for lov til at lege Vorherre i en uge. Det amerikanske publikum strømmede igen ind i biografernes mørke og kritikerne var også ganske positive.

Shadyac sidder for bordenden, når hans produktionsselskab Shady Acres Entertainment holder møder. Selskabet er en del af Universal Pictures.

I første del af 1980'erne forsøgte Shadyac sig som komiker og havde roller i et par tv-serier og komedien 'Jocks' (1986). Han instruerede i 1991 tv-filmen 'Frankenstein: The College Years'.

Han har siddet på skolebænken på UCLA, hvorfra han tog en MA i film i 1989. Som 23-årig blev han en del af det teamet, der skrev materiale til komikeren Bob Hope.
Født
30/11-1959
< 1 >