Halle Berry

Støt, men sikkert har den billedskønne afroamerikanske Halle Maria Berry arbejdet sig vej mod stjernehimlen. Fra begyndelsen af 1990erne optrådte hun skiftevis i tvivlsomme komedier og seriøse dramaer. Siden har hun endvidere lyst op i en række action-film fra den tungere ende af skalaen.

Efter kort tid i sitcom’en 'Living Dolls' (1989) fik Berry sit kunstneriske gennembrud som narkoman i Spike Lee-dramaet 'Jungle Fever' (1991). Hun var Eddie Muphys love interest i komedien Boomerang (1992) og havde hovedrollen i den ambitiøse tv-miniserie 'Queen' (1992).

Titelrollen i tv-dramaet 'Introducing Dorothy Daindridge' gav Berry stor anerkendelse. Hun er selv krediteret som medproducent på filmen, der skildrer sangeren og skuespillerens tragiske liv. Dainbridge var den første afro-amerikanske skuespillerinde, der modtog en Oscar-nominering i 1955.

Berry selv blev 37 år senere den første afro-amerikanske skuespillerinde, der vandt en Oscar. Hendes emotionelle og tårevædede takketale hører til blandt de mere mindeværdige i prisuddelingens historie. Filmen var den melodramatiske 'Monster’s Ball' (2001), i hvilken hun som den fattige servitrice og alenemor Letitia Musgrove indleder et forhold til den fængselsbetjent, der eksekverede hendes mands dødsdom.

I 2000 stillede Berry op med stor succes i Bryan Singers hær af mutanter i hittet 'X-Men'. Tre år senere gentog hun rollen som Storm i samme instruktørs fortsættelse 'X-Men 2'.

Mens Berry tidligt viste sit utvetydige talent som seriøs skuespiller, har hun ikke modstået fristelsen til også at lukrere på sit attraktive ydre. Mange biografgængere fik deres popcorn galt i halsen, da Berry i en meget omtalt scene viste sig topløs i den ellers tvivlsomme thriller 'Swordfish - kodeord sværdfisk' (2001). Og ingen der så den 20. officielle Bond-film 'Die Another Day' (2002) vil glemme synet af Berry i rollen som agenten Jinx, da hun efter en svømmetur dukker frem fra bølgerne iført en orange bikini.

I teenageårene deltog Berry i en række skønhedskonkurrencer og vandt som 17-årig Miss Teen All-American Pageant. Efterfølgende forfulgte hun i nogle år en karriere som model.

Halle Berry har en afro-amerikansk far og en hvid mor. Parret blev skilt da Berry var fire. I 2001 blev hun gift, for anden gang, med soulsangeren Eric Benét.
Født
14/08-1966 Cleveland, Ohio, USA
< 1 >