Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton
Den let furede og lurvede Billy Bob har siden midten af halvfemserne manifesteret sig som en af amerikansk films mest karismatiske personligheder, der ofte skildrer skæve eksistenser, knoldsparkere, småforbrydere og andre outsidere.

Som barn boltrede Billy Bob sig i den lille by Alpine Arkansas og dyrkede sine interesser for musik, skuespil og sport. Han voksede op under meget fattige kår sammen med sine forældre og to brødre, der alle boede hos bedsteforældrene.

Efter gymnasiet slog Thornton sig til ro med job og kone i hjembyen. Blot et par år senere blev han skilt, tilbragte et par semestre på psykologistudiet og valgte at prøve lykke i New York som rocksanger, dog uden held.

Siden forsøgte han at realisere sin musikalske drømme i Calfornien sammen med barndomsvennen Tom Epperson, men de endte med i stedet at skrive filmmanuskripter sammen.

Thornton lagde ud med et par ligegyldige film inden han fik et mindre gennembrud i den psykologiske thriller 'One False Move' (1991), som han selv havde skrevet sammen med Epperson. Han etablerede sig for alvor fem år senere med indie-hittet 'Sling Blade' i hvilken han, ud over at instruere og skrive manuskript, har den alt dominerede hovedrolle som den mentalt udfordrede Karl Childers. Filmen indbragte ham en Oscar for bedste manuskript.

Efterfølgende kan man opleve ham forsøge at vælte Robert Duvalls kirke med en gravko i 'Apostlen' (1997) og som en væmmelig mekaniker i Oliver Stones 'U-Turn' (1997). Mens han har leveret solide præstationer til mainstream film som 'Præsidentkandidaten' (1998) og 'Armageddon' (1997), gav rollen som småforbryder i 'Simple Plan' ham endnu en Oscar-nominering.

Efter at have instrueret komedie-dramaet 'Daddy and Them' gav Thornton sig i kast mig at omplante Cormac McCarthys moderne episke westernroman 'All The Pretty Horses' til det hvide lærred. I sidste ende blev det ambitiøse projekt klippet ned fra 240 minutter til 113 minutter uden dog at forhindre den i at blive en kommerciel katastrofe.

I 2001 markerede Thornton sig med endnu to – meget forskellige – forbryderroller. I komedien 'Bandits' er han Bruce Willis’ kompagnon, mens har hovedrollen som herrefrisøren Ed Crane i Coen-brødrenes sort-hvide noirpastiche 'The Man Who Wasn't There'.

I 1984 blevet Thornton indlagt på hospitalet med et næsten dødeligt hjertetilfælde forårsaget af fejlernæring.

Thornton blev i maj 2000 gift for femte gang med den veldrejede skuespillerinde Angelina Jolie. Parret gik fra hinanden i 2002. Han har tre børn fra sine tidligere ægteskaber og talrige tatoveringer.

I 2001 udsendte Thornton albummet 'Private Radio' med 10 af sine egne sange og to coverversioner – alt sammen i en rustik countryblues stil.
Født
Hot Springs, Arkansas, USA
< 1 >