Rowan Atkinson

Rowan Atkinson
Rowan Sebastian Atkinson vil altid være uløseligt forbundet med to af hans mest kendte og elskede figurer - Mr. Bean og Edmund Blackadder. Hans karriere på det store lærred virker derimod lidt tilfældig.

I slutningen af 1970’erne blev Atkinson medlem af holdet bag BBC's satireserie 'Not The Nine O’Clock News' som forfatter og skuespiller. Der skulle ikke gå længe før hans komiske talenter fik bred anerkendelse. Tre år senere skabte han sammen med Richard Curtis serien og figuren Blackadder, der er centreret om den intrigante og feje prins Edmund, der forgæves stræber efter dens engelske trone. Atkinson spillede rollen gennem tre sæsoner og Blackadder fik hurtigt kultstatus.

Mr. Bean blev skabt af Curtis og Atkinson i slutningen af 1980'erne. Mens Blackadder viderefører den engelske Monty Python-tradition for sort humor og det absurde, så trækker Mr. Bean på en ældre slapstick-tradition, der kendes fra Buster Keaton og Charlie Chaplin. Den ikke overdrevent kløgtige og ofte ganske usympatiske Mr. Bean har en nærmest guddommelig evne til komme galt af sted under udførelsen af de mest banale dagligdags gøremål. Serien løb over seks år og blev med sin universelle appel en succes på tv over det meste verden.

I 1995 og 1996 havde Atkinson rollen som politiinspektør Raymond Fowler i den britiske sitcom 'The Thin Blue Line'.

Atkinsons filmkarriere har været mere sporadisk og primært bestået af små komiske biroller. Han debuterede på film som britisk konsul i Sean Connerys comeback som agent 007 i den uofficielle James Bond-film 'Never Say Never Again' (1983). Herefter fulgte en større rolle i Mel Smiths romantiske komedie 'The Tall Guy' (1989) og en mindre skurkerolle i Nicolas Roegs 'Heksene' (1990). Han fremkaldte megen latter som verbalt udfordrede præst i komediehittet 'Fire bryllupper og en begravelse' (1994), mens 'Rat Race' (2001) fik de fleste til at vende tommefingeren nedad.

I 1997 fik Bean-figuren sin egen spillefilm. Filmen blev en kæmpe kommerciel succes, men beviste samtidig at figuren egner sig bedst til tv-formatet. I 2003 vendte Atkinson tilbage med sin første filmhovedrolle siden Bean-filmen i agent-komedien 'Johnny English'.

I sin fritid dyrker Atkinson sin lidenskab for biler. Han blev i 1990 gift med Sunetra Sastry. Parret har børnene Lilly og Benjamin.
Født
06/01-1955 Newcastle-upon-Tyne, England, Storbritanien
< 1 >