Christopher Nolan

Engelske Christopher Johnathan James Nolan har skabt sig et navn som en instruktør, der laver originale og personlige film med afsæt i thriller-genrens velkendte konventioner. Med inspiration fra litteratur eksperimenterer Nolan med fortællingens kronologi og skildrer personer, hvis greb om virkeligheden er under alvorligt pres.

Nolan fik et solidt gennembrud den komplekse og originale thriller 'Memento' (2000). På den ene side er det et traditionelt hævndrama, hvor hovedpersonen forsøger at finde den gerningsmanden, der voldtog og myrdede hans kone. På den anden side fortælles historien delvis baglæns, og der afsløres gradvis nye detaljer, der har betydning for både hovedpersonen og tilskuerens fortolkning af begivenhederne. Hovedpersonen lider nemlig af en form for hukommelsestab, der betyder, at han ikke er i stand til at forme erindringer og derfor må tage notater om alt, hvad han oplever. Nolan skrev selv manuskriptet baseret på en novelle af sin bror.

'Following' (1998) er titlen på Nolans debut, der af anmelderne blev hilst velkommen for sin originalitet uden dog at blive betragtet som helt vellykket. Filmen skildrer en forfatter med skriveblokering, der begynder at forfølge fremmede mennesker for at få inspiration og snart involveret i en række indbrud.

Efter succesen med 'Memento' (2000) fik Nolan adgang til et anstændigt budget og celebre skuespillere. 'Insomnia' (2002) er en genindspilning af en norsk thriller. Al Pacino har hovedrollen som kriminalbetjent Dormer, der bliver sendt fra Los Angeles til Alaska for at opklare et mord på en ung kvinde. I de afsides omgivelser kæmper Dormer ikke blot med søvnløshed, men også med spøgelser fra fortiden. Selvom det umiskendeligt er en mainstreamfilm, så formår Nolan ikke desto mindre, at give fortællingen et præg af originalitet

Nolan har studeret litteratur ved University College London. Han er barn af en britisk far og amerikansk mor. Allerede som 7-årig begyndte han at lave film med sin fars Super 8-kamera.
Født
30/07-1970 London, Storbritanien
< 1 >