Billy Wilder

Af den mand, hvis accent ifølge eget udsagn er en blanding af Arnold Schwarzenegger and Desmond Tutu, så har den østrisk-fødte Samuel Wilder klaret sig ganske udmærket i sit andet hjemland USA. Han er en af de få instruktører, som gennem en lang karriere har opnået stor succes hos både kritikere og det brede publikum.

Han arbejdede som journalist inden han i 1929 blev en del af Berlins blomstrende filmindustri som en af tidens mest efterspurgte manuskriptforfattere. Ved Hitlers magtovertagelse i 1933 fortrak den jødiske Wilder til Paris, hvor han debuterede som medinstruktør af 'Mauvaise Graine' (1934).

Med det skarpe krimimelodrama (senere kendt under betegnelsen film noir) 'En kvinde uden samvittighed' (1944) lavede han sin første klassiker, der har givet inspiration til talrige efterfølgende film om grådighed, begær og forræderi. Siden fulgte problemdramaet 'Lost Weekend' (1945) og endnu en klassiker, 'Sunset Boulevard' (1950), en bidende satire på Hollywood, stjernedrømme og forfængelighed.

Herefter kørte det i olie for Wilder der hurtigt fandt til rette med romantiske komedier og farcer, ofte med et skarpt blik for menneskelige svagheder. I 1955 lavede han sin første film med Marilyn Monroe, "Den søde kløe", og fulgte snart efter med klassikeren "Ingen er fuldkommen" (1960). Samme også stod han for den bittersøde kærlighedskomedie 'Nøglen under måtten'

Ved indgangen til tresserne blev der længere mellem filmene og kvaliteten dalede. Dog bør 'Knald eller fald' (1966) med Jack Lemon og Walter Matthau nævnes.

Billy Wilder huskes bedst som en kritisk satiriker, der både stiller skarp på individet og verdenen om ham eller hende. Til tider er han blevet beskyldt for at have et kynisk menneskesyn og for at interessere sig mere for underholdende dialog og handling frem for sine films personer.
Født
22/06-1906 Sucha, Østrig-Ungarn
Død
27/03-2002 West Los Angeles, Californien, USA
< 1 >