Harrison Ford

Harrison Ford
Harrison Ford mestrer både de menneskelige dybder og de patriarkalske actionhelte - en hård blød mand, og er måske derfor en af Amerikas mest afholdte filmstjerner. Han er mildt sagt ikke en alsidig skuespiller, men har gennem årtier formået at leve højt på en gammeldags maskulin udstråling.

Han slog igennem som rumpiloten Han Solo i en film ved navn 'Stjernekrigen', der blev lavet på et fjernt kontinent for meget længe siden (nærmere bestemt i 1977). Forinden havde Ford dog haft svært ved at få gang i karrieren og gav på et tidspunkt op for at slå sig ned som tømrer.

Ford vil nok altid blive husket som Indiana Jones, men der er mange andre gode grunde til at holde af den aldrende amatørpilot. Hvad med 'Blade Runner' (1982), 'Vidnet' (1985), 'Moskitokysten' (1986) og 'Flygtningen' (1993)?

I Zemeckis stiløvelse af en psykologisk thriller, 'Bag Facaden' (2000), spiller Harrion for en gangs skyld i mod sin egen helterolle.

For sin rolle som præsident James Marshall 'Air Force One' (1997) fik han omkring 180 millioner kroner. I det hele taget har Ford om nogen været god til at forhandle sig til en hæderlig gage for sit arbejde og er i dag en af verdens allerrigeste skuespillere. Til gengæld tager han ikke mange chancer i sit valg af roller, og man finder således en lang række dyre men srædeles middelmådige film på hans cv.

Ford var fra 1983 til 2003 gift med manuskriptforfatteren Melissa Mathison, der stod bag 'E.T.' (1982) og 'Kundun' (1997). Parret har to børn sammen. Ford har også to børn fra et tidligere ægteskab.

Efter en række velgørenhedsarbejde for naturbeskyttelse har Ford fået en centralamerikansk myreart opkaldt efter sig - Peidole harrisonfordi.

Ford har irske aner på sin fars side, mens hans mor har en russisk-jødisk baggrund.
Født
13/07-1942 Chicago, Illinois, USA
< 1 >