Julianne Moore

Julianne Moore
Den myreflittige og alsidige Julianne Moore medvirkede i 1999 i ikke mindre end fem film. Hun har taget den tradtionelle tur fra tv-jobs og uanselige filmoptrædender til gradvis mere prominente roller i store produktioner.

Moore var fra midten af 1990'erne for alvor ved at blive et etableret navn med roller i film som 'Ni måneder' (1995) og 'The Lost World' (1997).

Hun glimrer dog til stadighed i kuriøse biroller, som for eksempel i 'The Big Lebowsky' (1997) og viser for alvor sin styrke i portrætter af komplekse og plagede kvindefigurer i indie-film og mellemstore Hollywood-produktioner

I Altmans 'Short Cuts' (1994) fra begyndelsen af filmkarrieren huskes hun især for en scene, hvor hun, nøgen fra livet og nedefter, har et skænderi med sin mand. Resten af tøjet røg, da hun illuderede pornoskuespiller i Paul Thomas Andersons 'Boogie Nights' (1997), og det fik hun en Oscar-nominering for.

To år senere kunne hun opleves som kvinde på randen af nervøst sammenbrud i Andersons marathon-drama 'Magnolia' (1999)

Man lagde også mærke til den rødhårede skønhed i 'Enden på legen' (1999), mens hendes vikariat for Jodie Foster i 'Hannibal' (2001), fortsættelsen til 'Ondskabens Øjne', var endnu en skridt mod op ad karierestigen, omend rollen langt fra hører til hendes mest interessante.

Navnet Moore er egentlig hendes fars mellemnavn; på dåbsattesten står der Julie Anne Smith. Hun påstår, at hun i sin skoletid var klassens grimmeste, mest kiksede stræber. Så der er stadig håb forude for alle grimme, kiksede stræbere rundt omkring i folkeskolerne.

Moore er i aktiv forkæmper for retten til abort.
Født
03/12-1960 Fayetteville, North Carolina, USA
< 1 2 >