Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino er nørden, der kom ind og blev cool, prototypen på en ny generation af film-geek instruktører, der måske ikke er belastede med imponerende eksamensbeviser, men som i stedet kender filmhistorien forfra og bagfra og har set alt fra Kurosawa til Mario Bava.

Med 'Pulp Fiction' (1994) gik han fra at være kult til celebrity og verdens hippeste instruktør. Snart vrimlede det med små Tarantino-kloner, der lavede billigt-producerede voldelige komedier om skæve småforbrydere, der havde småfilosofiske betragtninger om allehånde trivielle emner. Men Tarantino har hele tiden været et par klasser over sine efterlignere.

Hans film handler mest af alt om andre film og popkultur i al almindelighed. Men de er langt mere end blot smarte stiløvelser. Med en række gennemgående stilistiske kendetegn har Tarantino etableret sig som en rigtig auteur et sted i grænselandet mellem b-film og art cinema - mellem finkulturen og videoforretningen.

Tarantino har skabt sine film af klicher fra genrefilm og fyldt dem med filosofiske småforbrydere, underfundig dialog om fodmassage og fransk fast food. Kronologien er klippet op og volden er barsk og optræder pludseligt, ofte ved fuldt dagslys. På lydsporet høres semi-obskure pophits, der efterfølgende næsten altid vil være forbundet med Tarantinos film.

Quentin fik sin uddannelse som salgsassistent i Video Archives i Carliforniens Manhattan Beach. Her mødte han sin kommende samarbejdspartner Roger Avary. Sideløbende med jobbet i videobiksen tog Quentin undervisning i skuespil. I 1986 skrev og instruerede han sammen med vennen Craig Hamann den ufuldendte sort-hvide komedie 'My Best Friends Birthday'.

I 1987 skrev han manuskriptet til 'True Romance' og året efter 'Natural Born Killers'. Førstnævnte solgte han i 1990 for at finansiere sin første film. 'True Romance' blev siden instrueret af Tony Scott, mens Oliver Stone omsatte den kontroversielle 'Natural Born Killers' til cellouid. Stone ændrede en del på manuskriptet og Tarantino endte med blot at blive crediteret med ’story by’.

'Håndlangerne' fik premiere på Sundance festivalen i 1991. Udgangspunktet er den klassiske kupfilm, men i stedet for at fokusere på planlægningen og udførslen, så er opmærksomhed rettet mod efterspillet. Hvad gik galt? Hvem er forræderen? Er der en forræder? Hvor er pengene? Volden er eksplicit og blodig og foregår ved fuldt dagslys. Filmen indeholder en række af de markante stiltræk, der fremover skulle blive kendetegnende for Tarantino og blev et kæmpe kult-hit.

Efterfølgende grundlagde Tarantino produktionsselskabet A Band Apart sammen med Lawrence Bender.

'Pulp Fiction' (1994), skrevet i samarbejde med Roger Avary, var måske 1990’ernes mest hypede film, men den formåede alligevel at overgå alle forventninger. Den imponerende rolleliste tæller blandt andre Harvey Keitel, Bruce Willis, Uma Thurman, Tim Roth, Samuel L. Jackson og ikke mindst John Travolta, der fik et kæmpe comeback. Filmen vandt guldpalmerne ved Cannes-festivalen i 1994 og modtog syv Oscar-nomeringer og en Oscar-statuette for bedste manuskript.

I krimi-vampyr-splatter-komedien 'From Dusk Till Dawn' (1996 ) spillede Tarantino hovedrolle sammen med George Clooney. Vennen Robert Rodriguez instruerede. Filmen fik siden to fortsættelser, dog uden andet bidrag fra Tarantino en et diskret ’executive producer’ på creditlisten.

Elmore Leonard-filmatiseringen 'Jackie Brown' (1997) var et romantisk krimidrama, der gav et comeback til to aldrende og glemte stjerner, nemlig Pam Grier og Robert Forster. Den mere afdampede film lagt væft på personskildring frem for vold og er til dels en kærlighedserklæring til 70'ernes blaxploitationfilm.

Efter seks år vendte han tilbage med et ekstravagant forsøg ud i kampsportsgenren. Hævndramaet 'Kill Bill Volume One' (2003) er Tarantinos hidtil suverænt dyreste film med et budget på 55 millioner dollars. Optagelserne har strakt sig over 4 måneder og i Kina, Mexico og USA. Uma Thurman har hovedrollen som lejemorderen Black Mamba, der vågner op efter fire i år i koma og sværger hævn over sin tidligere arbejdsgiver og hans kvindelige håndlangere. Da projektet udviklede sig undervejs, besluttede Tarantino at filmen skulle deles i to. Således fik 'Kill Bill Volume Two' (2004) premiere seks måneder efter første del.

Tarantino har instrueret en af de fire historier, der udgør den stærkt kritiserede komedie 'Four Rooms' (1995). Endvidere har han instrueret et enkelt afsnit af tv-serien 'Skadestuen' (1994-).

Quentins mor Connie var blot en 16-årig sygeplejestuderende, da hun fik ham. Faren var 21 og læste jura, men havde samtidig ambitioner om at blive skuespiller. Som to-årig flyttede han med sin mor til Los Angeles og de tilbragte snart mange stunder i biografen sammen. Således så Quentin efter sigende 'Udflugt med døden' som 9-årig.

Da Quentin skrev sit cv for at få job som skuespiller var det fyldt med roller som han aldrig havde haft. Således nævnte han blandt andet Godards 'King Lear' (1987), fordi han var overbevist om at ingen i Hollywood ville have hørt om hverken instruktør eller film, og George A. Romeros 'Dawn of the Dead' (1978), fordi han lignede en af skuespillerne.
Født
27/03-1963 Knoxville, Tennessee, USA
< 1 >