Peter Jackson

Mr. "Braindead" Jackson blev først hyldet blandt fans af splatterfilm som instruktøren af ultravoldelige kult-film som Braindead og Meet the Feebles. Men mest kendt er han blevet som instruktøren af 'Ringenes Herre'-trilogien.

Jackson voksede op i en lille New Zealandske flække Pukerua Bay lidt uden for Wellington, hvor hans filminteresse startede allerede som 8-årig, da hans forældre fik et 8mm kamera i julegave. Han bemægtigede sig hurtigt skatten og filmende små sekvenser. Senere opgraderede Jackson til et 16 mm og begynde at lave korte film med skolekammerater som skuespillere.

Gennembruddet kom i 1987 med 'Bad Taste'. Filmen var fire år undervejs, og blev optaget som et hobbyprojekt med Jacksons venner og bekendte som medvirkende. Afskårne lemmer, blod i spandevis, udpenslet vold, kannibalisme og sans for sort humor i det groteske sikrede hurtigt filmen et lille men trofast publikum. Peter Jackson blev kult.

Herefter fulgte dukkefilmen 'Meet the Feebles' (1989). En art Muppet Show i slagtehuset på syre, hvor Jackson igen rullede sig ud i splat og sort humor. Senere kom endnu en kultklassiker 'Braindead' (1992). Filmen blev beskrevet af New York Daily News som "alle tiders mest bloddryppende film", og sikrede Jackson en bred fanskare også uden for Australien og New Zealand.

I 1994 tog Jackson karriere et ny drejning, da han i 'Heavenly Creatures' formåede at tøjle sine splattertendenser i en film, hvor vold og uhygge forenes med kvalitet i form af godt skuespil og dygtigt instruktion. Med 'Heavenly Creatures' trådte Jackson ud af splatter-kulten og ind i mere mainstream uhygge. Den stil fortsatte han i 'The Frighteners' (1996).

I 2001 fik han overdraget ansvaret for prestige-projektet 'Ringenes Herre 1-3', hvilket nok har undret nogle, gjort flere bekymrede og begejstret mange. Alle tre film viste sig dog at blive store publikumsucceser.
Født
31/10-1961 Wellington, New Zealand
< 1 >