Produktionsselskab: Walt Disney Pictures

Firmaet blev grundlagt i 1923 af Walt og Roy Disney. De to brødre producerede en serie af korte animationsfilm der gik under navnet Alice Comedies. I 1924 fik firmaet det officielle navn Disney Bros. Studio og grundstenen til verdens med succesfulde tegnestue blev lagt. Walt Disney overtog i stigende grad kontrollen med firmaet, der efterhånden skiftede navn til Walt Disney Pictures.

I 1928 blev tegneserie-musen Mickey Mouse født, og den lille gnaver blev hurtigt fulgt af de andre stjerner fra Andeby: Pluto, Anders And, Joachim von And og alle de andre. En anden milepæl i Disneys historie er lanceringen af verdens første tegnefilm med længde som en spillefilm i 1937: ’Snehvide og de syv små dværge’. Filmen var en enorm succes, og gjorde det muligt for Walt Disney af opbygge en filmby med tegnestuer, lydstudier, produktionsrum m.m. i Burbank, L.A.

Op igennem 40’erne og 50’erne udvidede Disney-studierne deres aktiviteter fra tegnefilm til også at inkludere almindelige spillefilm – men genren var stadig fortrinsvist eventyrlige familiefilm. Men Walt lod det ikke blive ved det. I 1955 åbnede Disneyland i Californien, USA. Her kunne børn og barnlige sjæle selv opleve Disneys univers i en kæmpe forlystelsespark opbygget i tegneseriestil og befolket af de klassiske figurer.

Igennem 70’erne og specielt 80’erne oplevede Disney en nedgangsperiode hvor interessen for tegnefilmene var faldende. Men i 1991 kom firmaets andet gennembrud med tegnefilmen ’Skønheden og udyret’, der som eneste animationsfilm er blevet nomineret til en Oscar for bedste spillefilm.

’Skønheden og udyret’ varslede begyndelsen på Disney-studiernes anden æra, op igennem 90’erne og ind i det andet årtusinde fulgte den ene kassesucces efter den anden. Den nye succes, kombineret med stigende aktivitet inden for konventionelle film og en enestående evne til at udnytte figurerne til forlystelsesparker og merchendise, har gjort Disney til et af verdens mest kendte brands.

Blandt Disneys største succeser kan nævnes: ’Snehvide’, Pinnocchio’, ’Fantasia’, ’Dumbo’, ’Bambi’, ’Askepot’, ’Peter Pan’, ’Lady og vagabonden’, 'Mary Poppins', ’Skønheden og udyret’, og ’Løvernes Konge’.

The Walt Disney Company opkøbte i 2006 konkurrenten Pixar, der siden begyndelsen af 1990'erne havde haft stor succes med computeranimerede spillefilm.
< 1 2 3 >