French Kiss

Den forsmåede Kate, drager til Frankrig for at hente sin kæreste ud af kløerne på en fransk skønhed. Kate får hjælp af Luc, der hævder, at han er specialist udi forførelsens kunst. Men Luc har ikke helt rent mel i posen. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Drama, Komedie
Instruktør Lawrence Kasdan
Medvirkende Meg Ryan, Kevin Kline, Timothy Hutton, Jean Reno
Spilletid 100 min.
Biopremiere 01.09.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Meg Ryan

Det var 'Da Harry Mødte Sally' (1989) og ikke mindst scenen, hvor hun simulerer en orgasme foran Billy Crystal i en restaurant ved højlys dag, der satte gang i Meg Ryans karriere og gav hende en idé om, hvad hun skulle bruge fremtiden på. Ikke nødvendigvis at simulere orgasmer, men at være den kønne, lidt skøre kvinde i en række romantiske komedi...

Anmeldere

Scope
Stivnet filmkys

"French Kiss" lever, trods stjernebesætning, ikke op til forventningerne om en intelligent amerikansk kærligheds-komedie.

Hvis man skal tage komedien "French Kiss" på ordet, er Frankrig et dejligt forudsigeligt land. Man ved, hvad man får: Snobbede portier'er, osteorgier, storfamilien samlet omkring det mad-bugnende langbord i pittoresk opstilling, akkompagneret af svimlende harmonika-spil. Franskmændene er et reserveret og intenst folkefærd, de er besatte af tanken om deres seksuelle formåen, men alligevel altid skødesløst elegante.
"French Kiss" vælter sig i stereotyper, og det må en komedie for så vidt også gerne, men kun hvis den udfordrer de vante forestillinger på en overraskende måde. Det sker aldrig i "French Kiss".

Frankrig på amerikansk
Ind i den amerikanske forestilling om Frankrig træder den småborgerlige og pæne Kate - i Meg Ryan's skikkelse. Hun er tvunget af omstændighederne. Kæresten er på en forretningsrejse faldet i armene på en af disse sexfrådende, frodige, men alligevel altid elegante, franske kvinder. Kate vil tage kampen op. Kæresten skal med hjem til det kontrollérbare og magelige liv, koste hvad det koste vil.

Men intet går som planlagt. Allerede i flyet møder Kate den første udfordring. Hendes sidemand er den småkriminelle men alligevel altid elegante Luc, spillet af Kevin Kline, der er ved at drukne af seksuel selvoptagethed.

Det slår straks gnister imellem de to. To kulturer og to temperamenter støder sammen. Den puritanske møder den frigjorte. Luc - som ser sig selv som mesteren i forførelsens kunst, tilbyder ikke uden skumle bagtanker at assistere ved tilbageerobringen af kæresten. Kate accepterer efter mange forviklinger tilbuddet og så går den vilde jagt. Først gennem Paris' gader og senere ned gennem Frankrig.

Letbenet romantik
Nu skal man ikke have set særlig mange amerikanske romantiske komedier for at forudse, at to meget forskellige parter af modsat køn langsomt må drages mod hinanden. "French Kiss" er ingen undtagelse. Luc og Kate kommer til at værdsætte hinandens værdier, for til sidst at mødes på midten i tårevædet symbiose. Det er der før kommet noget ganske morsomt ud af, men i mødet med "French Kiss" nøjes man som tilskuer med at smile overbærende. Filmen har ellers de bedste forudsætninger for at blive andet og mere end det letbenede main-stream 'causeri', den er endt med at være.

Instruktøren Lawrence Kasdan har før bevist, at han både som manuskriptforfatter og instruktør kan skrue morsomme og præcise film sammen. "Gensyn med vennerne" er et oplagt eksempel på, at komedier før har haft både bid og vid med Kasdan ved roret. Men denne gang lykkes det ikke.

Kevin Kline, som efterhånden er gået hen og blevet fast inventar i Kasdans film, senest i "Gran Canyon", virker hæmmet af sin tillærte franske accent. Man aner dog en vis selvironi i Kline's spil, hvilket gør Luc til en af filmens mere opløftende momenter. Meg Ryan er jo vidt berømmet for sin fingerede orgasme i "Da Harry mødte Sally", så komedie kan hun spille. Men i "French Kiss" er hun simpelthen for overgearet. Hun får spasmer og hysteriske anfald i ét væk, uden megen morskab til følge.

"French Kiss" er ikke noget pirrende kys, men et forudsigelig og kedeligt et af slagsen. En af den slags kys man havde glædet sig til, men som man slukøret forlader. Et velmenende kys uden gnist.

Brugere

19/02-05let
filmen er uforpligtende underholdning. man kan sagtens se den men den er ikke mindeværdig.

13/11-02Fin handling.....
Anonym
En middel kærlighedsfilm og en god handling. Meg spiller rigtigt godt, måske det bedste jeg har set fra hendes side.

01/10-02Irriterende Ryan
Anonym
Typisk amerikansk Kærlighedskomedie, med en lidt trættende Ryan og en god Kline til at holde filmen oppe.

Fakta

Medvirkende
Kate Meg Ryan
Luc Teyssier Kevin Kline
Charlie Timothy Hutton
Jean-Paul Jean Reno
Bob François Cluzet
Juliette Susan Anbeh
Lilly Renée Humphrey
Campbell Michael Riley
Concierge Laurent Spielvogel
Octave Victor Garrivier
Bag kameraet
Instruktion Lawrence Kasdan
Produktion Tim Bevan, Eric Fellner, Kathryn F. Galan, Meg Ryan
Manuskript Adam Brooks
Fotografi Owen Roizman
Klip Joe Hutshing
Scenografi Jon Hutman
Musik James Newton Howard
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Romantisk komedie
Nøgleord Frankrig
Premieredatoer
Biograf 01.09.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 100 min.
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 105.957
Selskab 20th Century Fox, Working Title Films, PolyGram Filmed Entertainment
Biodistributør All Right Film

Se også...