A Most Violent Year

Kriminaliteten i New York City er på sit højeste i vinteren 1981. Den latinamerikanske immigrant Abel Morales sælger fyringsolie, og han gør sit yderste for at opnå succes på hæderlig vis. Men Abels rivaler nærer ikke samme skrupler, og hans ærgerrige kone, gangsterdatteren Anna, vil gå langt for at konsolidere familiens status - også selvom hendes metoder vækker vicestatsadvokatens uønskede interesse. © Scope

Produktionsår 2014
Genre Drama, Krimi, Thriller
Instruktør J.C. Chandor
Medvirkende Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo, Alessandro Nivola
Spilletid 125 min.
Biopremiere 11.06.2015
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

I tv

  • 24.10.2020
    TV 2 Zulu kl. 01:45

Anmeldere

Politiken
"...uden en voldelig forløsning og uden en dybere psykologisk udforskning af magtspil og familierelationer bliver anti-gansterfilmen hængende som et uforløst løfte."

Berlingske
"Amerikanske J. C. Chandor tegner i 'A Most Violent Year' et forstemmende men også dybt fascinerende billede af startfirsernes økonomiske krise i et New York, hvor underverdenens rotter er krøbet op på gadeplan."

Jyllands-Posten
"...manuskriptet er skruet godt sammen, handlingen overskuelig og logisk, og tempoet sikkert uden at blive forceret, så man følger historien med engagement og eftertanke."

Information
"... et medrivende og fascinerende kig ind i hovedet på et menneske, som har nogle afgørende beslutninger at tage. Beslutninger, som både drejer sig om liv og død, og om hvordan man ser sig selv som menneske, om anstændighed og ærlighed."

Ekstra Bladet
"Ud over at være en dejligt tvetydig fortælling – en antigangsterfilm - så ser 'A Most Violent Year' også pissegodt ud."

B.T.
"...er filmet flot og tålmodigt som én af de klassiske 70er-film med Gene Hackman eller De Niro."

Cinemazone
"Uden nogen store armbevægelser og med solid sans for opbygning og organisk udvikling er dramaet et dvælende studie i menneskelig natur. Oscar Isaac og Jessica Chastain er også begge eminente i de to hovedroller; og man efterlades derfor med en følelse af pseudo-dokumentarisme, mens man følger dramaet."

Ekko
"Filmen får meget af sin spænding og sit raffinement af lige præcis ikke at blive en gangsterfilm. Den handler om en mand, der af alle kræfter nægter at blive gangster."

Brugere

18/05 20:40Oscar-værdig Isaac
Endelig fik jeg set "A Most Violent Year", som jeg havde hørt så meget godt om - og jeg var faktisk lidt skuffet.

Det er ikke svært at se, hvilke film - eller rettere, hvilken filmperiode - som denne fortælling om den svære amerikanske drøm ser op til. Men hvor det af udseende sagtens kunne være en Sidney Lumet-film, så kan den ikke være det i sin dybdeboring af egne temaer. Jeg synes faktisk grundlæggende ikke, at selve filmens fortælling får taget særlig store spadestik.

Nuvel, der er virkelig vellykkede scener. Især flugt/jagt-scenerne er sindssygt godt eksekveret. Og karaktererne er også fint nuancerede og figurerer som et klart plus. Desværre er der også en overdramatisk slutning, samt en roulette af scener om pengelån, der kører lidt for meget i tomgang. Filmens hovedfortælli...

02/03-16Herligt gensyn med USA i 80'erne.
Oscar Isaac minder om en yngre Al Pacino. Historien er ikke ny, for alvor - en dygtig forretnigsmand er så dygtig at de mindre dygtige ser sig nødsaget til at bruge særdeles ufine metoder for at overleve og komme ham til livs.
Hovedpersonen, Abel Morales, må nu lære at gø som de hunde han er blandt - hvis han, familien og firmaet skal overleve.
Moralen skitseres til sidst - det gælder om at vælge det bedste af to onder.
Flot, stemningsfuld film.

12/07-15Skarp og stemningsfuld fortælling om sammenstødet mellem ambition og moral 1
New York, 1981. En ambitiøs forretningsmand af latino-baggrund har opbygget et succesfuldt firma, der leverer fyringsolie, og han planlægger at erobre endnu mere af markedet ved at investere sin opsparing i at få sin egen olieterminal i Brooklyns havneområde. Men på det mest kritiske tidspunkt kommer han under hårdt pres, både fra en serie røverier mod hans tankbiler og fra en FBI-efterforskning, og det tvinger ham ud i ren overlevelseskamp.

"A Most Violent Year" er den første film af forfatter-instruktør J.C. Chandor, som har fundet vej til danske biografer - han bliver ellers betragtet som et stort talent, og særligt hans forrige film, "All Is Lost", fik stor ros hjemme i USA. Her spoler Chandor altså tilbage til 1981, der giver filmen sin titel ved at være ét af de voldeligste år i...

Fakta

Medvirkende
Abel Morales Oscar Isaac
Anna Morales Jessica Chastain
Lawrence David Oyelowo
Peter Forente Alessandro Nivola
Andrew Walsh Albert Brooks
Julian Elyes Gabel
Luisa Catalina Sandino Moreno
Bill O'Leary Peter Gerety
Louis Servidio Christopher Abbott
Lange Ashley Williams
Bag kameraet
Instruktion J.C. Chandor
Produktion J.C. Chandor, Neal Dodson, Anna Gerb
Manuskript J.C. Chandor
Fotografi Bradford Young
Klip Ron Patane
Scenografi John P. Goldsmith
Musik Alex Ebert
Genrer og relationer
Genre Drama, Krimi, Thriller
Undergenre Periodefilm
Nøgleord 1980'erne, Immigrant, Korruption, New York City, Olieindustrien
Premieredatoer
Biograf 11.06.2015
Tv-aktuel 24.10.2020
TV 2 Zulu kl. 01:45
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2014
Spilletid 125 min.
Trailer Eksternt site
Selskab Before The Door Pictures, Washington Square Films, Old Bull Pictures
Biodistributør Angel Films

Se også...