Kollektivet

I 1975 etablerer akademikerægteparret Anna og Erik og deres teenagedatter, Freja, et kollektiv i deres villa nord for København. En række brogede personligheder flytter ind i huset og fylder rummene med fri kærlighed og smukke tanker om fællesskab og sammenhold. Men da Erik forelsker sig i en yngre kvinde og installerer hende i kollektivet, bliver Annas frisind udfordret til det yderste. © Scope

Produktionsår 2016
Genre Drama
Instruktør Thomas Vinterberg
Medvirkende Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Helene Reingaard Neumann, Martha Sofie Wallstrøm Hansen
Spilletid 112 min.
Biopremiere 14.01.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Thomas Vinterberg

(INSTRUKTØR)
Som en af den unge danske generations mest beundrede instruktører har Thomas Vinterberg høstet anerkendelse verden over allerede fra den spæde begyndelse af sin karriere. Vinterberg blev en i alder af bare 19 år som den yngste nogensinde optaget på Den Danske Filmskole. Fire år senere afsluttede han sin uddannelse med kortfilmen 'Sidste omgan...

Anmeldere

Politiken
"... er ikke en dom over kollektiveksperimentet, men en stærk fortælling om, at kærligheden er svær at få til at lade sig gøre uanset hvad. Og så hylder den smukt nok ideen om, at sorgen over at miste hinanden uanset hvad er et kollektivt ærinde."

Berlingske
"Man kan indvende, at Thomas Vinterberg kommer for let uden om datidens sammenblanding af det politiske og det private, hvor promiskuitet blev fejret som en nedbrydning af »ejendomsretten« over mennesker. Jeg mener, at han skærer ind til benet og når frem til indsigter, der er lige så aktuelle i dag som for 40 år siden."

Jyllands-Posten
"...kunne have været en dannelseshistorie med Freja i centrum, et kollektivt kammerspilsdrama eller en rendyrket komedie. I stedet er den blevet lidt af det hele og dermed for ufokuseret til at engagere for alvor."

Ekstra Bladet
"Hvis det ikke havde været for endnu en pragtpræstation fra Dyrholm, der igen viser sin formidable beherskelse af den sigende detalje, havde det slet ikke været til at bære, men selv hun kan altså ikke gøre en film alene. Som tidseller miljøskildring er den alt for løs i koderne til på nogen måde at virke relevant eller rørende."

B.T.
"Historien er meget lille, og filmens lyse, gyldne billeder virker varmere end karaktererne i kollektivet."

Ekko
"Trine Dyrholm gør det formidabelt i en af sine bedste roller som den tidstypiske 1970’er-kvinde, der umiddelbart dominerer sin mand og tager beslutninger hen over Eriks hoved, der i løbet af filmen koger over og eksploderer i et unikt Ulrich Thomsen’sk raseri."

Brugere

11/01-17Vinterberg, ligth 1
Det er jo ikke fordi der ikke er noget på spil i filmen - det er der i høj grad. Det er snarere at de store tragedier næsten drukner i kampen for det hyggelige sammenhold.

Trine Dyrholm er som altid knivskarp i sin fremstilling af en kvinde som må overvære en personlig katastrofe, som hun langsom og smertefuldt må acceptere - på alt for tæt hold.

Resten af holdet gør hvad de skal - men Vinterberg når aldrig op i nærheden af sit højeste niveau. Måske skyldes det de kræfter der er blevet brugt på de rigtige kulisser, for at skabe den rigtige 70'er stemning.

Filmen har et bredt fokus på dels parforholdets situation i kollektivet, dels på sygdom - og dels på teenagekærlighed.

Og det er måske her det hele halter en smule, for fokus er nok blevet for bredt til at kunne fortælle en ...

08/06-16Uforløst og skuffende
En banal og ikke særlig vedkommende fortælling, som er Vinterbergs dårligste film til dato.

17/02-16Kærlighed gjorde også ondt i The Age of Aquarius 3
I starten af 70'erne beslutter akademikerparret Erik og Anna sig for at oprette et kollektiv i det hus, Erik har arvet. De samler en håndfuld venner og tilfældige bekendte i huset, og kollektivlivet fungerer ganske godt. Indtil Erik får en affære med én af sine studerende, og det ender med, at hun i tråd med tidens frisind får lov til også at flytte ind i huset.

"Kollektivet" foregår i den periode, hvor nye samlivsformer og normer var nået ud i mainstream-livet. Det er altså ikke en historie om glade idealistiske hippier, men om almindelige leverpostejdanskere, der også omfavner frisindet og ånden fra '68. Nogle af dem endda med udgangspunkt i de lidt finere samfundslag - Anna er tv-vært, og Erik arkitekt. Og filmen fanger fint ånden af at ville gøre noget anderledes og ikke bare bo i...

Fakta

Medvirkende
Erik Ulrich Thomsen
Anna Trine Dyrholm
Emma Helene Reingaard Neumann
Freja Martha Sofie Wallstrøm Hansen
Ole Lars Ranthe
Allon Fares Fares
Mona Julie Agnete Vang
Steffen Magnus Millang
Ditte Anne Gry Henningsen
Villads Sebastian Grønnegaard Milbrat
Bag kameraet
Instruktion Thomas Vinterberg
Produktion Sisse Graum Jørgensen, Morten Kaufmann
Manuskript Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg
Fotografi Jesper Tøffner
Klip Janus Billeskov Jansen, Anne Østerud
Scenografi Niels Sejer
Musik Fons Merkies
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Periodefilm
Nøgleord 1970'erne, Kollektiv, Trekantsdrama
Premieredatoer
Biograf 14.01.2016
Dvd 02.06.2016
Øvrige oplysninger
Land Danmark
Sprog Dansk
Produktionsår 2016
Spilletid 112 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Selskab Det Danske Filminstitut, Zentropa Entertainments, Toolbox Film, Topkapi Films
Biodistributør Nordisk Film
Dvd-distributør Nordisk Film

Se også...