Trine Dyrholm

Trine Dyrholm
Som 14-årig sang lille Trine fra Fyn sig til en tredje plads i Dansk Melodi Grand Prix med ’Danse i måneskin’, men heldigvis valgte hun siden hen at fokusere på skuespillet om end hun nåede at udgive to cd’er.

Den blonde Trine har let til sit naturlige smil, men udstråler også selvstændighed og viljestyrke, når det kræves. Hun fik en flot debut i teenage-dramaet ’Springflod’ (1990) og modtog en Bodil for bedste hovedrolle, mens rollen som ’Gurli’ i folkekomedien ’Casanova’ (1991) næppe hører til den bedrift hun oftest praler med.

Dyrholm er uddannet ved Statens Teaterskole med afgang i 1995 og har siden især gjort sig gældende på Københavnske teatre som Dr. Dante, Østre Gasværk og Betty Nansen. Her høstede nun snart mange triumfer for sine teaterroller, men det skulle gå en del år før hun fik filmroller af en kaliber, der ydede hendes talent retfærdighed.


Efter en mindre rolle som Thomas Bo Larsens kæreste i ’De største helte’ (1996), blev hun fast inventar i alle danske hjem, da hun uge efter uge passede omstillingsbordet sammen med Margrethe Koytu i DR-serien ’Taxa’ (1997-98). Hun forlod serien efter 33. afsnit.

Rollen som Ulrich Thomsens eks-kæreste i ’Festen’ hører til filmens mindst interessante, mens hun viser nye sider af sit talent som den handlestærke, men lidet sympatiske Hanne, der dumper Dejan Cukic i gangster-komedien 'I kina spiser de hunde' (1999).

Efter en mindre rolle som prostitueret i DR’s stort anlagte Krimi-serie ’Edderkoppen’ (2000) fik Dyrholm fik sin første filmhovedrolle siden debuten i Thómas Gislason’s eksperimenterende roadmovie ’P.O.V.’ (2001). Rollen som Kate i Annette K. Olesens fængselsdrama 'Forbrydelser' (2004) var en kraftpræstation, der indbragte hende både en Bodil og en Robert.

Dyrholm modtog i 2002 en Reumert-pris for årets kvindelige hovedrolle i ’4:48 Psykose’. Fra hun var 12 til 17 lavede Dyrholm børneradio og som 17-årig lavede hun en række programmer for TV-2 med titlen ’Se, det er mit program’.
Født
15/04-1972 Odense, Danmark
< 1 2 >