The Big Short

Det går ufattelig godt for bankerne i 2000'erne, takket være uigennemskuelige lånepakker, der udnytter de jævne borgere. En lille gruppe klarsynede outsidere spår, at boligboblen nødvendigvis må briste - så de beslutter at satse imod markedet! Deres uhørte manøvre bringer flere rystende realiteter om storfinansens svinestreger for en dag. © Scope

Produktionsår 2015
Genre Drama, Komedie
Instruktør Adam McKay
Medvirkende Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Finn Wittrock
Spilletid 130 min.
Biopremiere 28.01.2016
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Christian Bale

Christian Morgan Bale har længe været anerkendt som en af tidens mest talentfulde og alsidige yngre skuespillere, og han har klaret overgangen fra barnestjerne til voksenskuespiller uden at ende i daytime soaps eller tvivlsomme tv-film. Det store kommercielle gennembrud har han endnu til gode, men til gengæld er han aldrig bleg for at vælge s...

Anmeldere

Politiken
"'The Big Short' imponerer ved at gøre så tørt stof spændende. Men prisen er stadig, at vi må følge dem, der lader champagnepropperne springe, når de vinder på andres undergang ..."

Berlingske
"... en film, der er underholdende, tankevækkende – og helt umulig at forstå til bunds. Men selv det er en pointe."

Jyllands-Posten
"... forholder sig altså nuancerigt til det, den beskriver, og den tager sit publikum meget alvorligt. Det er simpelthen en begavet film ..."

Weekendavisen
"Der er præcis den rette blanding af indignation, (selv)erkendelse og analyse. Plus plads til en understrøm af mørk latter."

Information
"... en oprørende film. Det er dog også en vældig morsom film - hvordan kan den være andet med komedieinstruktøren McCay ved roret?!"

Ekstra Bladet
"Charles Randolphs intelligente manuskript fortæller historien som lige dele komedie og tragedie godt hjulpet af et stjernebesat hold, der alle spiller en vis legemsdel ud af bukserne."

B.T.
"For os almindelige dødelige kan den finansielle nedtur være skrupumulig at forstå. Men Adam McKay formår morsomt at forklare de komplicerede økonomiske sammenhænge, så selv en filmanmelder (næsten) forstår det."

Cinemazone
"... jo tættere McKay kommer på kernen i krisen, jo mere mærker man også den indestængte forargelse boble frem. Faktisk i en grad, så 'The Big Short' ender som den film, dokumentaristen og provokatøren Michael Moore havde lavet, hvis han var fiktionsmand."

Ekko
"... en sort, sørgelig og udsøgt fornøjelse."

Brugere

02/03-16Tragiekomisk.
Muligvis vil nogle bankfolk grine højlydt, når de ser filmen – men personligt har jeg svært ved at forstå at den er placeret som komedie-drama.
Emnet er svært forståeligt, selvom man pædagogisk (grænsende til det sjove) får det forklaret ved flere uortodokse eksempler.
Bagefter stillede jeg selv spørgsmålet; Var de mennesker som satsede på at systemet brød sammen – med til at få det til at ske?
Svaret er vel ja, men det var nok sket alligevel – før eller siden. For systemet var båret af luft og grådighed – og alle bankfolk var ramt af sygdommen, mere eller mindre.
I filmen fremtræder nogle mennesker som fremsynede, men i virkeligheden var der tusindvis af bank og finansfolk som havde råbt på ulven – mange år tidligere. De var bare blevet hæse af at råbe, og var vel begyndt at tvivle ...

25/02-16Sjove bank til finansverdenen 1
Da finanskrisen ramte i 2008, gik det hårdt ud over finansverdenen - særligt i USA, hvor et par store investeringsbanker notorisk gik bankerot, fordi de sad med alt for store risici i forhold til det amerikanske boligmarked. Men der var også nogle ganske få skarpe hjerner, som havde forudset, at boblen ville springe, og som tjente enorme summer på investeringer lagt derefter. Dem handler "The Big Short" om.

Titlen "The Big Short" refererer til det, som i finansverdenen kaldes short-selling. Det er oprindeligt udviklet som en måde at forsikre sig mod, at kreditorer misligholder deres lån. Men på et liberaliseret finansmarked kan det også bruges til groft sagt at spille på, at bestemte værdipapirer falder i værdi. Og det var altså det, nogle få investorer havde gjort, da de købte såkald...

07/02-16Bøller i banken 1
Jeg var ret spændt på Adam McKays første alvorlige spillefilm. Siden karrierestarten har jeg været stor fan af hans topdidotiske komedier (selvom Will Ferrells aktie er stor her). Noget af det sjoveste er faktisk at høre ham på et kommentatorspor, hvor jeg også hurtigt fandt ud af, at han havde et virkelig skarpt hoved skruet på.

Så helt så overrasket er jeg ikke over, at McKay er lykkedes med sin mission. At lave en to timer lang ikke-kedelig film om finanskrisen set fra en flok talnørders side er dog lidt af en opgave, men den er faktisk løst her. McKay har sagt, at hans indgang til at lave filmen var erkendelsen af, at finanskrisen slet ikke er så kompliceret, som mange gør den til. Og noget kunne tyde på han har ret, for med "The Big Short" gøres et fortrinligt stykke arbejde omkr...

Fakta

Medvirkende
Michael Burry Christian Bale
Mark Baum Steve Carell
Jared Vennett Ryan Gosling
Jamie Shipley Finn Wittrock
Charlie Geller John Magaro
Ben Rickert Brad Pitt
Danny Moses Rafe Spall
Porter Collins Hamish Linklater
Vinnie Daniel Jeremy Strong
Cynthia Baum Marisa Tomei
Georgia Hale Melissa Leo
Lawrence Field Tracy Letts
Kathy Tao Adepero Oduye
Evie Karen Gillan
Sig selv Margot Robbie
Sig selv Selena Gomez
Sig selv Anthony Bourdain
Bag kameraet
Instruktion Adam McKay
Produktion Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Arnon Milchan, Brad Pitt
Manuskript Adam McKay
Forlæg Michael Lewis
Fotografi Barry Ackroyd
Klip Hank Corwin
Scenografi Clayton Hartley
Musik Nicholas Britell
Genrer og relationer
Genre Drama, Komedie
Undergenre Ensemblefilm
Nøgleord Baseret på en virkelig historie, Finanskrise
Premieredatoer
Biograf 28.01.2016
Dvd 02.06.2016
Øvrige oplysninger
Land USA
Sprog Engelsk
Produktionsår 2015
Spilletid 130 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Selskab Regency Enterprises, Plan B Entertainment
Biodistributør United International Pictures
Dvd-distributør Fox-Paramount Home Entertainment

Se også...