Jade

Vicestatsadvokaten David Corelli skal opklare et usædvanligt brutalt og bestialsk mord, der ligner et ritualmord. Det viser sig, at den afdøde har været involveret i afpresning. Han har drevet et slags bordel, hvor han har optaget billeder og video af indflydelsesrige mænd i kompromitterende situationer. Efterhånden som sagen skrider frem, bliver David klar over, at der er mange magtfulde personer, der gerne vil have sagen dysset ned. Yderligere ser det ud til, at hans venner, ægteparret Trina og Matt Gavin er indblandede. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Action, Thriller
Instruktør William Friedkin
Medvirkende David Caruso, Linda Fiorentino, Chazz Palminteri, Richard Crenna
Spilletid 96 min.
Biopremiere 08.12.1995
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Linda Fiorentino

Clorinda Fiorentino fik stor ros for sin debutrolle i Harold Beckers ungdomsdrama 'Skør med dig' (1985). Herefter fulgte roller i Scorseses 'Efter Fyraften' (1985) og Alan Rudolphs 'The Moderns' (1988). Bortset fra John Dahls tv-thriller "Tarantella" (1994), har hun dog ikke altid haft nemt ved at finde roller, der yder hendes talent retfærdighed...

Anmeldere

Scope
Begær part 117

Selvom en film indeholder sex og vold kan den godt være spild af tid


Der må være et stort publikum til erotiske thrillers, siden de flyder i så lind en strøm fra Hollywood og ud i alverdens biografer. Det skal da også indrømmes, at Paul Verhoeven's "Basic Instinct" med iskolde, dryppende Sharon Stone er ganske effektivt drejet. Da Madonna i Uli Edel's "Body of Evidence" febrilsk forsøgte at overgå Stone, troede jeg imidlertid, at jeg var vidne til genrens sidste pinlige krampetrækninger. Men nej, som i en anden børnehave kunne Stone ikke dy sig for at tage Madonnas udfordring op, og svarede tamt igen i Phillip Noyce's "Sliver", der formentlig vil blive husket som en af de ringeste film fra 1990'erne.

Nu gør så William Friedkin forsøget med "Jade". Han er vel bedst kendt for sine film "Exorcisten" og "French Connection", et par store 70'er-hits, og han har til dette nye projekt allieret sig med manuskriptforfatteren Joe Eszterhas, som også stod bag "Basic Instinct" og "Sliver". Desuden kan "Jade" fremvise en ganske spændende rolleliste med David Caruso, som nogle vil kende som John Kelly fra den fine tv-serie "NYPD Blue" ("New York Blues") i den ene af de tre hovedroller.

Den anden mandlige hovedrolle spilles af Chazz Palminteri, der er aldeles fremragende i både Robert De Niro's "A Bronx Tale" og Woody Allen's "Bullets Over Broadway". Som kvinden mellem dem ses Linda Fiorentino, der overbevisende har demonstreret sine femme fatale-kvaliteter i John Dahl's "The Last Seduction" (kan lejes på video under navnet "Tarantella" - frygtelig dansk titel, men ikke desto mindre anbefalelsesværdig).

"Jade" har pligtskyldigst alle den erotiske thrillers elementer. Et mord, skjulte passioner, der truer med at slå ud i lys lue, et dramatisk trekantsforhold og seksuelle relationer på kryds og tværs i det hele taget. Selv om skuespillerne har en vis udstråling, må man betegne præstationerne som rutineprægede og uinteressante. Når man hertil lægger, at historien er meget, meget tynd, kan jeg ikke med min bedste vilje se, at "Jade" er værd at spilde sin tid på - heller ikke selv om den i et øjeblik af selverkendelse har fået en relativt beskeden spilletid lige omkring halvanden time.

Brugere

14/05-05Ganske underholdende.
Friedkin's film er - kvalitetsmæssigt - unægteligt en pose blandede bolsjer ...
Jeg finder selv at denne høre til blandt hans mere vellykkede. At kalde den for uforglemmelig vil være en overdrivelse, men jeg følte mig godt underholdt - og mere forlanger jeg ikke.

David Caruso har jeg altid syntes godt om. Efter at kom frem (herhjemme) spillede han længe den samme type (den barske strisser der med løftet hage og pistol går lige til makronerne ..), og jeg var da også begyndt at spekulere på, om han kunne andet. Men det kan han - og jeg syntes at dette er en af de film hvor han beviser det.

13/05-05Intet nyt, intet særligt!
Hverken original eller særlig medrivende thriller, men byder alligevel på en ok spænding, som først for alvor bliver rigtig spændende hen mod slutningen. Ellers er der mange dødmomenter, og filmen er en anelse langtrukken. Listen består af gode skuespillere, og Caruso er fin i rollen, men næppe en rolle, der kræver den højeste gennemsnit. Andre biroller gør det fint, men stadig uden at imponere. De fleste er set bedre i andre film.

Der er egentlig ikke så meget at sige om denne film. Det er en typisk thriller, men fungerer alligevel ganske fint mens den kører. Filmen er også uhyggelig flere steder, og indeholder mange erotiske scener, så er i advaret.

05/01-05Middelmådig thriller
William Friedkin (Instruktøren bag "Eksorcisten" og "French Connection") leverer her en ok underholdende thriller uden at den dog hæver sig over andre af slagsen.

Sex, magt, begær og ikke mindst mord er ingredienserne, samt en udmærket biljagt.

Linda Fiorentino og Chazz Palminteri leverer udmærkede præstationer mens David Caruso spiller den samme type som altid.

Dette er ikke er film som vil gå over i historien men som underholdning er den ganske udmærket.

Fakta

Medvirkende
David Corelli David Caruso
Trina Gavin Linda Fiorentino
Matt Gavin Chazz Palminteri
Lew Edwards Richard Crenna
Bob Hargrove Michael Biehn
Karen Heller Donna Murphy
Petey Vesko Ken King
Bill Barrett Holt McCallany
Patrice Jacinto Angie Everhart
Bag kameraet
Instruktion William Friedkin
Produktion Gary Adelson, Craig Baumgarten, Robert Evans
Manuskript Joe Eszterhas
Scenografi Alex Tavoularis
Musik Andrzej Bartkowiak, Augie Hess
Genrer og relationer
Genre Action, Thriller
Premieredatoer
Biograf 08.12.1995
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 96 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 10.287
Selskab Paramount Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...