Jumanji

Ved et tilfælde får drengen Alan Parrish en dag fingrene i et gammelt spil, der umiddelbart virker ganske uskyldigt. Jumanji er imidlertid ikke et helt almindeligt spil, og da han sammen med Sarah vil afprøve den slidte oldsag, inkapsles han ufrivilligt i Jumanjis hemmelige verden. Efter 26 år finder Peter og Judy spillet forladt på et gammelt loft, og da de ligesom Alan og Sarah vil afprøve spillet, springer Alan frem med skæg, iklædt urskovskostume. Det viser sig snart, at Jumanji er et spil, der kræver mere end ordinære tænkeevner, og tilsammen forsøger de fire deltagere at kæmpe sig igennem til sidste terning kast. I mørket venter Jumanjis væsener på at udrydde sine modstandere. © Scope

Produktionsår 1995
Genre Adventure, Familiefilm
Instruktør Joe Johnston
Medvirkende Robin Williams, Jonathan Hyde, Kirsten Dunst, Bradley Pierce
Spilletid 105 min.
Biopremiere 01.03.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Robin Williams

Hvad gik der galt med Robin Williams? Han var engang USA’s ubestridt morsomste stand up-komiker og væltede hele huse med sin lynhurtige maskingeværild af improvisationer, imitationer og associationer i frigear. 'Good Morning Vietnam' (1987) var den første film, der for alvor fangede denne side af Williams’ vildtvoksende talent, men hv...

Anmeldere

Scope
Trommer over New England

Terningerne er kastet - spillet kan begynde - velkommen til urskovssafari med livet som indsats.

'Jumanji' er et spil - et af den slags med terninger og brikker, der flyttes fremad mod et simpelt mål. Lyder det kedeligt? Hvad nu hvis spillet var gammelt og lidt mere end mystisk - på randen til det overnaturlige? Hvad nu hvis spillet var porten til dine frygteligste mareridt? "A game for those who seek to find - A way to leave their world behind". Velkommen til 'Jumanji. Håber De vil overleve en safaritur i helvede.

Robin Williams er spydspids i denne højst usædvanlige historie om et spil, der må betegnes som ganske fængslende. Under spillet rykker deltagerne frem efter tur. For hver gang terningerne kastes, lyser et nyt kryptogram op i brættets midterste glasbue, som et orakel om spillerens nyeste uheld. Der er kun en regel, som bør følges nøje: Spillet skal føres til ende, før det gør en ende på dig. Verdens simpleste spil, hvor overgivelse ikke er noget alternativ.

Junglefeber
I 1969 hører drengen Alan Parrish pludselig trommerne kalde fra Jumanjis jungle. Lyden fører ham til en udgravning i nærheden af faderens skofabrik, hvor en kiste gemt bag en jordvold afslører den gamle æske med brikker og terninger. Begejstret over sit originale fund overtaler han sin veninde Sarah til et spil, men suges efter det første kast ned i universet bag glasbuen. Sarah formår ikke at afslutte spillet, så først efter 26 år forløses Alan igen, da Judy og Peter finder spillet, og slår den nødvendige femmer.

Forklædt som en vild Robinson Crusoe dukker den nu midaldrende Alan op, netop som en arrig løve er blevet introduceret ved Peters seneste terningkast. Trænet af det lange ophold i Jumanji, overlister Alan løven, men nægter derefter at hjælpe de to nye deltagere videre igennem spillet. Han er fri, så gud-hjælpe-mig om han vil risikere noget lignende igen! Nu er spillet som sagt ikke sådan lige at forlade, så efter et besøg hos den voksne Sarah, sætter de fire deltagere sig for at føre legen til ende, koste hvad det vil.

Fra dette sted i filmen, skiftes der til ren galop gennem Jumanjis deliriske og splittergale urskovsdyb. Fra det ene terningkast til det andet invaderes det massive hus af ondsindede aber, kødædende slyngplanter, en altoversvømmende monsunregn og - bare for ligsom at understrege omfanget - en tordnende horde af bissende elefanter, næsehorn og zebraer. De sidste bryder bogstaveligt talt igennem en hel væg, fortsætter ud langs med hallen og videre ind i New Hampshire by, hvor aberne er løbet i forvejen for at plyndre forretninger.

Det er ganske vist
For jordnære stivnakker, der ikke har begreb om ægte fantastik, er alt dette måske lige i overkanten. Nuvel, jeg skal indrømme, at visse af de påståede fænomener nævnt foroven, ikke er helt overbevisende udført selv ud fra genrens egen målestok. Aberne ligner f.eks. lidt for meget computergrafiske marionetter, og de giftigtvåde blomsterhoveder vil aldrig være andet end gummiattrapper. Alligevel bør den dæmoniske safari være årsag til, at filmen opnår sit fortjente publikum, for det er alt i alt forrygende godt lavet; filmens overbevisende aktiv og eneste hovedformål.

Ingen af de implicerede skuespillere skal således fremhæves på bekostning af det eventyrlige i filmen, og det er næsten ligeså uvæsentligt at gøre opmærksom på psykologien, der partout vil knytte brætspillets væsen sammen med børn-forældre-problematikken. Det mest rammende for spillets magi, udtales faktisk af Robin Williams som den voksne Alan: 'Det er ikke en drøm', forklarer han Sarah, 'det her er virkeligt!' For en gangs skyld har de kvælende pædagoger i Hollywood begået et eventyr, der med stor sikkerhed vil skræmme livet af børnene og underholde forældrene.

Lad det derfor også være en advarsel til de, der tror, at eftermiddagsfreden er børnesikret med et uskyldigt ophold i Robin Williams legeland. Selvom det hele ender uden alvorlige skrammer, er dyrene langt fra nomineret til en pris som 'pet of the year'. Spænd istedet småfolket fast til bedsteforældre eller fjernsynet, og nyd i ro og mag de 2/3 af filmen, hvor Jumanji krydser mellem "Jagten på den forsvundne skat" og "Jurassic park" uden øgler m.m. Den er et gribende eksempel på, at fantasi og filmmedie i fællesskab stadig kan lykkedes, uden for mange politiske kompromisser.

Brugere

28/06-08Herligt gensyn!
Så viser de Jumanji på DR1.
En film jeg ikke har set i lang tid. En film jeg helt havde glemt.
Nu mens den er på skærmen, synes jeg egentlig effekterne er ganske gode - set i lyset af, at det efterhånden er en gammel film. Og så synes jeg altid Robin Williams´ karakterer er så sympatiske (i de fleste film - dog ikke i One Hour Photo)
Jumanji, rent underholdningmæssigt, er som en kyskage - meget sød - men uden rigtig substans. Alligevel et godt gensyn.

19/05-07god 1
effekterne er ikke de bedste, men hva fa'en... det ligner jo det det skal ligne, ik? og så kan det da heller ikke være værre.

17/02-05Jumanji
Morsom film, med gode skuespillere, som udfører deres job VIRKELIG godt:-)

13/01-05!
Filmen er en supergod film, med gode effekter!

10/06-03Respekt!
Anonym
Filmen er rigtig god med en god handling og gode effekter men nogle gange kan man godt se at dyrende er kunstige. Robin Williams har gjort det igen og er verden bedste skuespiller efter min mening. Og hvis folk syntes at det er plat det jeg skriver er det bare fordi at de ikke har nogle humor. Total respekt til Robin Williams!

03/12-02På det jævne, og der ned..
Anonym
Ganske morsom film, med ret gode effekter. Ikke en film jeg vi se igen, og heller ikke en film jeg vil huske.

Om dyrene er ægte, det ved jeg ikke. Det virkede ikke overbevisende og realistisk i filmen......sååååååå

02/09-02adæhdjw
Anonym
Pisse dårlig kirsten dunst kan jo ikke spille

26/06-02Kedelig
Anonym
Vi er mange som er både ældre og klogere end Lene og vi ved, at denne her film er RINGE!!!!

18/06-02Til Lene med videnskaben
Anonym
Det kan godt være, at du har læst hvad jeg mener om denne film, men derfor ved du ikke en skid om mig. Så hvad det er du mener er så tydeligt, det jeg jeg sku' ikke. At jeg ikke synes at lige Jumanji er noget særligt, viser jo intet om mig eller min humor (jeg er sikker på, at mange vil give mig ret om denne film).
Hvordan du kan kalde denne film, en film om videnskab fatter jeg til gengæld ikke, det var da en joke right? Er det den samme film vi snakker om? Hvordan du ved du er ældre end mig, fatter jeg heller ikke, for du lyder ikke særlig gammmel.

17/06-02Suveren
Anonym
Vi er mange som er ældre end Thomas Nielsen og som faktisk morede os over denne film. Det viser tydeligt at du ikke har humor of film videnskab....



Fakta

Medvirkende
Alan Parrish Robin Williams
Sam Parrish Jonathan Hyde
Judy Shephard Kirsten Dunst
Peter Shepherd Bradley Pierce
Sarah Whittle Bonnie Hunt
Tante Nora Bebe Neuwirth
Carl Bentley David Alan Grier
Carrol Parrish Patricia Clarkson
Alan, 1969 Adam Hann-Byrd
Sarah, 1969 Laura Bundy
Bag kameraet
Instruktion Joe Johnston
Produktion Scott Kroopf, William Teitler
Manuskript Jonathan Hensleigh, Jim Strain, Greg Taylor
Fotografi Thomas E. Ackerman
Klip Robert Dalva
Scenografi James D. Bissell
Musik James Horner
Genrer og relationer
Genre Adventure, Familiefilm
Relaterede film Jumanji: Welcome to the Jungle
Premieredatoer
Biograf 01.03.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1995
Spilletid 105 min.
Solgte billetter 128.542
Selskab Interscope Communications, Teitler Film
Biodistributør Nordisk Film

Se også...