Mary Reilly

Mary er tjenestepige hos Dr. Henry Jekyll. Da den mystiske Mr. Hyde dukker op, begynder der at ske mærkelige og uhyggelige ting i den lille by. Da der åbenbart er en forbindelse mellem doktoren og Mr. Hyde, kommer Mary til på samme tid at skulle tjene dem begge og vælge, hvem hun vil give sin fulde loyalitet. © Scope

Produktionsår 1996
Genre Drama
Instruktør Stephen Frears
Medvirkende Julia Roberts, John Malkovich, George Cole, Michael Gambon
Spilletid 108 min.
Biopremiere 14.06.1996
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Stephen Frears

(INSTRUKTØR)
Engelske Stephen Frears studerede oprindelig jura og var fra 1966 til 1972 instruktørassistent for landsmanden Karel Reisz. Frears debuterede på egen hånd med komedien 'Gumshoe - privatdetektiven' (1971). Efter en række tv-film slog han igennem med dramaet 'Mit smukke vaskeri' (1985). Herefter red Frears på en bølge af succes med den tragikom...

Anmeldere

Scope
Nyt syn på gammel kending

Historien om en tjenestepige hos Dr. Jekyll og Mr. Hyde er blevet til en ganske vellykket film

Den gotiske gyserhistorie "The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde" af Robert Louis Stevenson er en klassiker. Den er blevet filmatiseret adskillige gange, ligesom dobbeltgængeren som tematisk figur har optrådt hyppigt op gennem filmhistorien. I forlængelse af de senere års filmatiseringer af klassisk gyserlitteratur, Francis Ford Coppolas "Bram Stoker's Dracula" og Kenneth Branaghs "Mary Shelley's Frankenstein", kommer nu Stephen Frears' "Mary Reilly".

Mary Reilly (Julia Roberts) er tjenestepige i huset hos den gode og dygtige doktor Henry Jekyll (John Malkovich). Mary har et godt og tillidsfuldt forhold til doktoren, der for tiden er i gang med et meget vigtigt og frem for alt hemmeligt eksperiment. Han har derfor brug for Marys, og de andre tjenestefolks, støtte og loyalitet.

Det gælder ikke mindst, da doktorens mystiske assistent, Mr. Hyde, begynder at dukke op i huset. Den rolige og beherskede doktor har tilsyneladende taget den energiske og vitale, men også uregerlige og voldelige yngling under sine vinger. Så Mary må løbe ærinder i byen for at udrede Mr. Hydes tiltagende udskejelser, samtidig med at doktorens kræfter svinder.

Da Mary endelig møder Mr. Hyde er det med en blanding af ængstelse og betagelse. Hun har fået færden af Hydes hårrejsende gerninger i byen, men over for hende er han charmerende, morsom og tiltrækkende. Mary står altså mellem de to mænd, den pålidelige Dr. Jekyll og den uforudsigelige, farlige Mr. Hyde.

Man har nok en fornemmelse af, at Mary på et tidspunkt skal opdage en forbindelse mellem de to, og i takt med at myndighederne begynder at interessere sig for denne Mr. Hydes laden og gøren, må hun bevise sin loyalitet over for Dr. Jekyll.

Stemningsmættet
"Mary Reilly" er en flot og atmosfæreladet film der forholder sig originalt til sit forlæg ved at lægge synsvinklen hos en (kvindelig) biperson i Stevensons historie. Marys figur tilføjer en dimension af kærlighed og menneskelighed, både i forhold til Jekyll og Hyde. Dertil kommer de stemningsmættede billeder af den gotisk-ekspressionistiske scenografi, som præcist rammer historiens mørke, tragiske tone.

Julia Roberts er velvalgt i rollen som den trofaste og uskyldige Mary, der ikke desto mindre må give efter for Hydes dæmoniske tiltrækning. Roberts udnytter også Marys dunkle fortid til at give rollen dybde. Men måske er filmens største aktiv John Malkovich i dobbeltrollen som Jekyll/Hyde. Denne skuespiller mestrer virkelig balancegang på en knivsæg. Den velovervejede og tillidsvækkende Jekyll har nøjagtig den grad af undertrykt farlighed, der forbinder ham troværdigt med Hyde. Omvendt er Hydes møder med Mary udtryk for, at også han har kærlige og ømme følelser.

Netop fordi Malkovich's spil er så flot i sig selv, skuffes jeg i den grad over filmens afsluttende scener. Her skal forvandlingen fra Jekyll til Hyde udpensles på den mest effektjagende og computeranimerede vis. Det er at banalisere dobbeltgængertemaet og underminere en stor skuespilpræstation. Hvornår finder special-effects-folket ud af at "less is more"?

Det er dog ikke nok til at spolere en altovervejende god filmoplevelse, først og fremmest båret af fremragende skuespil, stilfuld fotografering og scenografi samt - ikke at forglemme - en evigt appellerende historie om menneskets to sider: Den gode og den onde.

Brugere

24/05-07Freudiansk Gyser
Jeg havde hørt en del blandende meninger om Mary Reilly, og da den kom i fjernsynet benyttede jeg mig af chancen for at selv at bedømme den. Jeg skal ikke udtale mig om dens kvaliteter som filmatisering, men som film er den vidunderlig. En fantastisk dyster gyserfabel.

Fortællingen bygger på Valerie Martins bog om den klassiske fortælling Dr. Jekyll og Mr. Hyde set fra øjnene af hans kammerpige Mary Reilly. Mary Reilly er en skrøbelig kvinde, underkuet af minderne fra en barndom af mishandling og fattigdom. Hun betages af den venlige videnskabsmand Dr. Jekyll, der viser interesse og omsorg for hende. Samtidig drages hun af Dr. Jekylls mystiske assistent, den driftsstyrrede Mr. Hyde, der er hendes arbejdsgivers totale modstykke. Mens rygterne om Mr. Hydes eskapader strømmer igennem b...

01/02-04Mary Reilly
Anonym
Mary Reilly, er en film jeg efterhånden har set en 4 gange i fjernsynet, og jeg syntes den er lige dyster hver gang. Mary Reilly som bliver spillet af den såkaldte rødtop, syntes at gøre et udmærket job. Hun har efter egen mening det helt rigtige udtryk af angst, og hun forestiller at være en sød og uskydig pige som er angst for sin barndom, og viser en smule angst for den mystiske doktor.
Hun er spinkel og det gør hende også mere skrøbelig. Hun kan ikke stå fast selv, og gør bare hvad hun får besked på, indtil hun opdager at doktoren har sine personligheder, og at han begynder at lægge mere mærke til hende end de andre tjeneste folk. Man kan se på hende at hun er bange og at hun er skrøbelig, så rødtop eller ej, hun spiller en god rolle.

07/01-03Interessant ide...
Anonym
Dette kan ses som en meget spændende nytænkning omkring historien om den godmodige doktor Henry Jekyll, der ved hjælp af farlige eksperimenter, forvandles til den gyselige og meget virile Mr. Edward Hyde. Ideen med at historien bliver set med tjeneste-pigen Mary Reillys øjne tiltaler mig.

Resumé vel nærmest uoverflødig. Det er den klassiske fortælling omhandlende Dr. Jekyll & My. Hyde, der tidligere er blevet udsat for adskellige filmatiseringer, hvor det endda også er blevet til en titel som "Dr. Jekyll & Sister Hyde" fra det verdenskendte, engelske filmselskab "Hammer". Historien er her blot fordrejet en smule, da filmens egentlige hovedperson er den unge tjenestepige, Mary Reilly, der er snarrådig og bemærker hendes herres vanskeligheder.

Oprindelig var filmen længe tildelt in...

Fakta

Medvirkende
Mary Reilly Julia Roberts
Mr. Edward Hyde John Malkovich
Mr. Poole George Cole
Marys far Michael Gambon
Fru Kent Kathy Staff
Fru Farraday Glenn Close
Bradshaw Michael Sheen
Annie Bronagh Gallagher
Marys mor Linda Bassett
Bag kameraet
Instruktion Stephen Frears
Produktion Norma Heyman, Ned Tanen, Nancy Graham Tanen
Manuskript Christopher Hampton
Fotografi Philippe Rousselot
Klip Lesley Walker
Scenografi Stuart Craig
Musik George Fenton
Genrer og relationer
Genre Drama
Premieredatoer
Biograf 14.06.1996
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1996
Spilletid 108 min.
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 2.458
Selskab TriStar Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...