Agent 007 jages (From Russia With Love)

Den britiske efterretningstjeneste har længe ønsket at få fingre i russernes Lektor-dekoder. Den smukke agent Tatiana Romanova er villig til at hoppe af og give briterne maskinen - hvis det vel at mærke er deres agent 007, James Bond, der henter den. Selv om briterne aner, at forbryderorganisationen Spectre prøver at lokke Bond i en fælde, tager han til Istanbul for at møde Tatiana. © Scope

Produktionsår 1963
Genre Action, Adventure
Instruktør Terence Young
Medvirkende Sean Connery, Daniela Bianchi, Pedro Armendáriz, Lotte Lenya
Spilletid 115 min.
Biopremiere 20.12.1963
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Terence Young

(INSTRUKTØR)
Britiske Terence Young kan prale af både at have været med til at lægge grundstene til en af filmhistoriens mest succesfulde serier – James Bond – og at instruere en af filmhistoriens største kommercielle flops: det episke krigsdrama 'Inchon' (1982) Young begyndte sin karriere i filmbranchen som manuskriptforfatter og debuterede s...

Anmeldere

Scope
DVD-anmeldelse:

The Bond Collection 3
Never Say Never Again

Aldrig sige aldrig

Med tre gange Sean Connery, to gange Roger Moore og et enkelt glimt af Timothy Dalton afslutter MGM sin imponerende udgivelse af samtlige James Bond-film. Samtidig udsendes piratproduktionen "Never Say Never Again", som Connery i 1983 lod sig bestikke til at indspille, selv om han havde bebudet, at han aldrig ville røre ved 007-figuren igen.


Juveler
Boxsættets indhold giver sig selv. Her finder man simpelt hen de seks titler, som ikke var med i de første to boxsæt. Især for Connery-periodens vedkommende er der tale om juveler. Terence Youngs "From Russia With Love" (1963) red højt på succesen fra "Dr. No". Filmen er sprængfuld af selvtillid, og serien har endnu ikke udviklet alle de traditioner, som ender med at tynge den.

Lewis Gilberts "You Only Live Twice" (1967) bruger Japan som location og viser, hvordan det ville se ud, hvis James Bond blev begravet. Ærkefjenden Blofeld spilles af Donald Pleasance. I Guy Hamiltons sexede "Diamonds are Forever" (1971) gives stafetten videre til Charles Gray. Her møder Connery den smukke smuglerske Tiffany Case, som Jill St. John i dén grad giver væsen og krop.

80'ernes Bond
John Glen har instrueret både "Octopussy" (1983) og "A View to a Kill" (1985). Det er svært at elske 80'erne nu, alting virker hårdt, billigt og skingert som lyden på de første cd'er, der var årtiets væsentligste frembringelse. Men Roger Moore spiller Bond med en ironisk uforstyrrelighed, der faktisk står sig i længden. Han skærer en ægte figur. Det samme gør Grace Jones som rovdyret May Day i "A View to a Kill".

Moore sagde farvel efter "A View to a Kill". Han var trods alt fyldt 58, da han indspillede den. I stedet rykkede Timothy Dalton ind i "The Living Daylights" (1987), der ligeledes har John Glen i instruktørstolen. Denne film har en tyngde og alvor i plottet, som fantasy-fasen med Moore havde forladt. Det er atter Rusland som leverer fjendebilledet, ganske som det var i begyndelsen.

Tilbehøret
Mindst lige så underholdende som filmene er de timelange dokumentarer, som MGM har fremstillet til DVD-udgaverne. På titlerne i det første boxsæt var man rundt i forskellige arkiver efter stof, men nu er produktionen sat i system. På hver DVD belyses et bestemt aspekt, Maurice Binders titelsekvenser, de stærke temasange eller filmenes produktionsdesign.

Der er også solide portrætter af producerne Cubby Broccoli og Harry Saltzman. En særlig plads i hjertet har filmen om Ian Fleming, der ligger som ekstramateriale på "The Living Daylights". Filmene kan købes separat. De har alle kommentarspor og regulære Making Of-dokumentarer. Kun Universals serier med Hitchcock og horror kan måle sig med "The James Bond Collection".

Skuffelsen
Jeg havde glædet mig til at gense Irvin Kershners "Never Say Never Again", der i sin tid virkede skæg, respektløs og rimelig elegant. Filmen genbruger plottet fra "Thunderball" og kredser om en ny "M" (Edward Fox), der vil inddrage 00-agenternes licens til at dræbe. Kvinderne (Kim Basinger og Barbara Carrera) er smukke, Max von Sydow misser ikke et anslag som Blofeld, og som Largo er Klaus Maria Brandauer en værdig modstander.

Problemet er Connery, kort og godt. Han er tyk, forpustet, irriterende selvglad og har endnu ikke fået den distingverede grå fremtoning, som fulgte med, da han accepterede sin alder. Problemet er også, at filmen i alle henseender vil købe sig til stil og kvalitet, men får venstrehåndsværker for pengene. Michel Legrands titelsang har tekst af Alan og Marilyn Bergman, men er et gennemført middelmådigt produkt.

Aldrig igen
Filmen er i bredformat med surroundlyd, men kopien er gnidret og flere steder så upræcist overført, at konturerne kaster skygge. Coverlayoutet kopierer MGM-skabelonen i alle henseender, men indholdet lever slet ikke op til sit forbillede. Så man kan roligt sige aldrig igen.

December, 2000

Brugere

20/03-16Koldkrigstriumf 2
Bond-film nr. 2 er en af de bedste, der er lavet. Det er en gedigen koldkrigsthriller, der buldrer derudaf i et højt tempo og er tæt på konstant spændende takket være et klassisk spionplot, der på særdeles elegant vis udvikler sig. Der er nærmest en Hitchcocksk finesse over filmen, og alene klippearbejdet i actionscenerne er lysår foran sin tid.

Actionscenerne dominerer dog ikke, men de kommer til gengæld som perler på en snor. Flere står frem. Bådscenen er eksempelvis klassisk og visionær samtidigt, mens man bare må kaste håndklædet i ringen, når SPECTRE's luftvåben jager Connery på engen. Den hat, det suit - elegancen når helt nye højder! Og selvom scenen tyvstjæler fra "North by Northwest", så er den ikke desto mindre veludført. Og hvor jeg dog stadig elsker, at der ud af ingenting...

10/07-05bond is the bedst
Anonym
den styrer og det er godt

05/01-05- 100 % Bond! -
Den 2. Bond-film i rækken og vendepunktet for om Bond-filmene skulle fortsætte med at blive produceret lå nok her. Netop derfor var det heldigt, at "From Russia With Love" skulle komme til verden så tidligt i forløbet.

For dette er uden tvivl en af de bedste film (hvis ikke den bedste) om den berømte agent. Plottet er fantastisk, og det løfter filmen betydeligt. Derudover er spændingen i top og bygges konstant op på særdeles medrivende vis. Tiden taget i betragtning indeholder filmen også nogle ganske flotte actionscener.

Alt i alt en særdeles velproduceret film, der uden tvivl har banet vejen for de andre i serien - deraf sikrede deres eksistens.

10/01-04the real deal!
Anonym
i film som denne beviser Sean Connery igen at han er den bedste Bond nogensinde! Han kan sgu sit kram! Han "smooth" men ikke helt så glat som hans efterkommere og så har han en herlig selvironi der kun pynter på hans karakter!

Filmen er glimrende underholdning, på trods af alderen, og er rent faktisk ret spændende! Der er ikke helt så meget action som andre i serien, men denne her er vist også mere en thriller hvilket passer godt til serien for James er jo nu engang spion og tager gerne list i brug før han hopper i håndgribeligheder med banditterne!

spændende er den i hvert fald og det eneste der trækker ned er jo alderen! Lyden er til tider hysterisk og lettere grinagtig og så er et par af actionscenerne også temmelig tynde! Slåskampen i sigøjnerlejren er også temmlig sjov for ja...

25/05-02Cool Connery
Anonym
Anden film om den britiske agent 007 er en gennemført og velfortalt spionhistorie og koldkrigsthriller med ægte spænding og medrivende action. Veldrejet og godt spillet, med flere mindeværdige scener. Connery er velspillede i hovedrollen og fås ikke bedre.

Fakta

Medvirkende
James Bond Sean Connery
Tatiana Romanova Daniela Bianchi
Kerim Bey Pedro Armendáriz
Rosa Klebb Lotte Lenya
Donald "Red" Grant Robert Shaw
M Bernard Lee
Sylvia Trench Eunice Gayson
Morzeny Walter Gotell
Varva Francis De Wolff
Miss Moneypenny Lois Maxwell
Major Boothroyd (Q) Desmond Llewelyn
Bag kameraet
Instruktion Terence Young
Produktion Albert R. Broccoli, Harry Saltzman
Manuskript Johanna Harwood, Richard Maibaum
Forlæg Ian Fleming
Fotografi Ted Moore
Klip Peter R. Hunt
Musik John Barry
Genrer og relationer
Genre Action, Adventure
Undergenre Spion-og-agent-film
Nøgleord Agent, James Bond, Spion
Premieredatoer
Biograf 20.12.1963
Dvd 21.06.2000
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Sprog Engelsk
Produktionsår 1963
Spilletid 115 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 237.757
Selskab Eon, Danjaq Productions
Biodistributør Gloria

Se også...