The Lighthouse

Ud for New Englands vindomsuste kyst ligger i 1890'erne en lille ø, hvorpå et fyrtårn knejser i tågen. Her ankommer den erfarne søulk Thomas og den unge Ephraim til øen for at tage deres tørn som fyrmestre over de næste fire uger, indtil de vil blive afløst. Spændingerne mellem de to mænd bliver med tiden værre, som økulleren og fyrtårnets sære energi begynder at spille dem hver især et puds. © Scope

Produktionsår 2019
Genre Drama, Fantasy, Gyser
Instruktør Robert Eggers
Medvirkende Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman
Spilletid 109 min.
Biopremiere 30.01.2020
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

I biografen

The Lighthouse kan ses i 1 biograf på torsdag.

Willem Dafoe

Den originale Willem Dafoe gør sig lige godt på det hvide lærred, hvad enten han spiller psykopat eller frelseren selv. Amerikaneren med det markante, knoklede fjæs debuterede med en lillebitte rolle i Michael Ciminos kæmpeflop 'Heaven's Gate' (1980) og fik sin første hovedrolle i Walter Hills 'Streets of Fire' (1984). For Oliver Stones Vietnamfi...

Anmeldere

Politiken
"...et stykke filmisk tryllekunst. En film så forelsket og fortabt i filmkunstens sprog og æstetisk-dramatiske virkemidler, at den helt regulært er at betragte som film fra inderst til yderst - og dét er virkelig blevet en sjældenhed."

Berlingske
"Det er vigtigt at pointere, at »The Lighthouse« bestemt ikke er for alle. Den er sønderrivende og barsk, og dens mørke vil blive hos beskueren i dagevis."

Jyllands-Posten
"Dygtigt skuespil i midten, vanvid i hvert et hjørne og en stram æstetik hele vejen igennem gør "The Lighthouse" til en stor og meget aparte filmoplevelse. Men kun hvis man har tålmodigheden til at komme filmkunsten i møde."

Information
"...er måske ikke årets mest dybsindige film. Til gengæld er det en sprudlende, visuelt imponerende og gruopvækkende skildring af diverse drifter, der går amok."

B.T.
"...er et skingrende vanvittigt syretrip, der bestemt ikke er for alle, men ikke desto mindre er et stykke decideret filmkunst. Ikke mindst på grund af kæmpe præstationer fra Pattinson og Dafoe..."

Ekko
"Det er et kunststykke i sig selv at gøre en historie om sjælelede overmåde underholdende – lige dele mismodig og lattervækkende. The Lighthouse er en feberdrøm til søs, som man ikke vil vågne op fra."

Soundvenue
"...føles aldrig afgrænset, men står som en altomsluttende totaloplevelse med sine knitrende sort-hvid 35mm-billeder og sit mesterlige lydbillede, der går til angreb på ens sanser. At man kunne overvære filmen med lukkede øjnene og stadig være ved at pisse i bukserne af lige dele grin og skræk, siger alt."

Brugere

27/07 13:22Sort Fabel 3
Instruktør Robert Eggers der bragede kunstnerisk igennem med horrorfilmen ”Vvitch: A New-England Folktale”, følger op med denne sært fascinerende historie, om to mænd og deres isolation på en ø, hvor de passer et fyrtårn.

Som kunstfilm er det en flot og stemnings sort fabel, som man næsten må fænges af. Men det er også en film, der forbliver komplet uspændende, fordi den har mere travlt med abrupt at kaste bizarre scener ind, for at skabe en obskur fornemmelse i publikum, end den har med at skabe et flow i dens fortælling og holde fokus på de personer den omhandler.

Derfor kan det også være svært at vide, hvad man skal få med sig. Er det symbolik man skal tolke på, en rejse ind i et sind der bliver mere og mere tosset. Eller er det måske en analogi over depressiv ensomhed?

Ua...

04/02 15:24At smelte i kulden 8
Det er helt indlysende, at man må lovprise “The Lighthouse” for at gå linen ud og være så suverænt iscenesat, som den er. Robert Eggers har tydeligvis presset sit manuskript til forfinede og forvrængede yderligheder, og for det bør man klart lette hatten. Til gengæld kan det virke, som om hans feltstudie ved verdens ende har set sig tilfreds med at være netop dét – en egenrådig og stilistisk overdådig overgivelse til yderligheden og kompromisløsheden.

Hvad der rumsterer inde bag spruthånden og de knyttede næver er nemlig svært at afgøre. Har man først savlet over filmens præmis, der placerer to af branchens lysende stjerner – uforudsigelighedens prins, Robert Pattinsons, og galskabens grand old man, Willem Dafoe – på en øde ø med et fyrtårn, et kompromisløst 4:3-format og en nøje orke...

02/02 10:37WHAT 1
Lige set. Stor begejstring på filmkunstens vegne, der udfordrer det gængse filmsprog. All hail, Eggers! Det er en film, som ingen anden på markedet. A24 has done it again.

På overfladen er det en film om to mænd der bringes til vanviddets grænse, men der er en mening bag galskaben, som tager udgangspunkt i græsk mytologi og skal ses pga. sine absurde kvaliteter.

Man føler sig hensat til en helt anden tid og Eggers’ stil er ofte voldsom virtuos, som kræver ‘sin mand’ at omfavne. Men for dælen en regulær filmisk tour de force og alle porte må siges at stå åbne for Eggers nu som kompromisløs filmskaber, der har afstedkommet en masse respekt i filminteresserede kredse.

Men vurdér selv filmen. Den er nemlig åben for tolkning. Filmen må gerne snuppe Oscar’en for bedste cinematografi...

Fakta

Medvirkende
Thomas Howard Robert Pattinson
Thomas Wake Willem Dafoe
Havfrue Valeriia Karaman
Bag kameraet
Instruktion Robert Eggers
Produktion Robert Eggers, Youree Henley
Manuskript Robert Eggers, Max Eggers
Fotografi Jarin Blaschke
Klip Louise Ford
Scenografi Craig Lathrop
Musik Mark Korven
Genrer og relationer
Genre Drama, Fantasy, Gyser
Undergenre Psykologisk gyser, Surrealisme
Nøgleord 1800-tallet, Hallucination, Ø
Premieredatoer
Biograf 30.01.2020
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2019
Spilletid 109 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Selskab New Regency Pictures
Biodistributør United International Pictures

Se også...