Dr. Dolittle

Genindspilning af Hugh Loftings historie om doktoren, der kan tale med dyrene. Denne gang er handlingen flyttet til nytidens New York, hvor Eddie Murphy spiller doktoren, der efter et mindre uheld pludselig opdager at han har fået en helt speciel evne. © Scope

Produktionsår 1998
Genre Familiefilm, Komedie
Instruktør Betty Thomas
Medvirkende Eddie Murphy, Ossie Davis, Oliver Platt, Richard Schiff
Spilletid 85 min.
Biopremiere 25.09.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Betty Thomas

(INSTRUKTØR)
Betty Thomas, høj blond komiker, var skolelærer i Chicago, før hun fandt sin rette plads i underholdningsbranchen. Flest vil utvivlsomt kende hende fra politiserien "Distrikt Hill Street" (1981-87), hvor hun spillede Lucille Bates. Fra slutningen af firserne instruerede Thomas episoder af tv-serier som ”Drøm videre”, ”En ste...

Anmeldere

Scope
Samlebånds-doktor

Geninspilningen af Hugh Loftings historie om "Dr. Dolittle" er, på nær et par enkelte morsomheder, næsten blevet en fornærmelse mod sit publikum.

For to år siden fik Eddie Murphy et bemærkelsesværdigt comeback i "The Nutty Professor"(1996) efter en serie eklatante fiaskoer. Det var et velfortjent comeback. Ikke kun fordi Murphy var morsom i rollen som den noget overvægtige professor men fordi Murphy har et indiskutabelt komiske talent, som i den grad er blevet spoleret af dårlig dømmekraft.

Man har ham ofte mistænkt for at vælge sine roller med hovedet under armen og har sørgeligt nok formøblet sit store talent værst muligt. Sådan er det desværre også gået efter "The Nutty Professor". Først med den ligegyldige "Farligere end politiet tillader"(1997) og nu med "Dr. Dolittle".

Potentialet for en uendelig række morsomheder, er ellers tilstede med Betty Thomas ved roret. Hun gjorde sig positivt bemærket med Howard Stern filmen "Private Parts". Men ak og ve, hvor en tynd kop te.

Murphy spiller Dr. Dolittle, der som barn havde evnen til at tale og forstå dyrene, men mister den på samme tidspunkt han mister sin elskede hund. Evnen vender dog tilbage efter et mindre trafikuheld, og han plages herefter konstant af dyrestemmer, hvilket foruroliger både hans familie og hans arbejdskolleger en del. Der skal desværre ikke den store matematikeksamen til at regne resten af historien ud. Den kære doktor ser det som sit kald at hjælpe alle dyr i nød, familien ender med at værdsætte og acceptere hans medfødte evner, han redder en tiger fra at blive blind, og de grådige forretningsfolk, for sådan nogen er der selvfølgelig også, får deres fortjente straf. Gab.

Er der en doktor i salen?

Ind imellem dette aldeles forudsigelige handlingsskellet bliver vi så bombarderet med en hoben dyr, som siger sjove ting, hvoraf hovedparten ganske enkelt er komplet umorsomt og trættende. Specielt øretæveindbydende er familiens kæledyr, en hamster, som "komikkeren" Chris Rock har lagt stemme til.

Der er en næsten uforskammet mangel på engagement og originalitet i manuskriptet. Men der hvor ødelæggelserne er størst, er at den slet ikke har formået at fange charmen i Loftings historie. Den prøver at kombinere lumre platheder med sukkersød familiehygge og man sidder tiltider med en fornemmelse af at man er dumpet ned i et overlangt afsnit af "The Cosby Show". Murphy kæmper en brav kamp med en bunke uinspirerende replikker, og selv i de scener hvor han for alvor skal folde sig ud, er det tydeligt at han ikke engang selv synes det er specielt morsomt, det han foretager sig. Og gud, hvor har han dog ret.

Hvis man har en bizar hang til at se talenter blive misbrugt, så bør man så afgjort se "Dr. Dolittle". Er man derimod af den mere humane støbning, der gerne vil huske Murphy fra hans velmagtsdage, så skal man nok holde sig væk.

For god ordensskyld bør det siges at det ene øje filmen får, er udelukkende givet fordi Eddie Murphy ikke synger "Talk to the Animals".

Brugere

15/05-04Doktor animal Eddie!
Anonym
En noget tvivlsom komedie fra Eddie Murphy. Den har selvfølgelig sine indfald, det kan man ikke nægte og man fristes til at grine, men slet ikke noget der er på niveau med Eddies tidligere film.

Handlingen er typisk tyndbenet i denne slags film, men det er ikke derfor vi er kommet for at se denne komedie. Men en noget kikset Eddie-komedie, dog med et par rigtig gode og sjove episoder, hvor både smilet og grinet kommer frem. Måske aldrig rigtig kedelig, men heller ikke altid lige spændende og underholdende.

01/06-02Fint lavet, men tam
Anonym
Tyndbenet komedie, bygget løst (meget løst) over de klassiske fortællinger om Dr. Dolittle af Hugh Lofting. Der er flere sjove indfald, som mange nok vil kunne more sig over (specielt hvis man er under 10 år) og det er ganske fint lavet. Men man kan godt mærke på Murphy at han er blevet ældre og har fået familie. Hans film er blevet mere familievenlige og politisk korrekte, han er ikke længere den vildt provokerende type. Filmes budskab om at man har ret til at være sær og ikke skal være bange for at være sig selv, lige meget hvad andre siger, er måske god nok. At der er (burde være) større værdier her i livet end ussel mammon, er mange vel heller ikke i tvivl om (at man skal mene). Men det hele er næsten for pænt og konservativt (politisk korrekt). Men ellers kan man sige, at på trods a...

Fakta

Medvirkende
Dr. John Dolittle Eddie Murphy
Archer Dolittle Ossie Davis
Dr. Mark Weller Oliver Platt
Dr. Gene Reiss Richard Schiff
Lisa Dolittle Kristen Wilson
Dr. Fish Jeffrey Tambor
Maya Dolittle Kyla Pratt
Charisse Dolittle Raven-Symone
Dr. Sam Litvack Steven Gilborn
Calloway Peter Boyle (II)
Patient Pruitt Taylor Vince
Bag kameraet
Instruktion Betty Thomas
Produktion John Davis, David T. Friendly
Manuskript Nat Mauldin, Larry Levin
Fotografi Russell Boyd
Klip Peter Teschner
Scenografi William A. Elliott
Musik Richard Gibbs
Genrer og relationer
Genre Familiefilm, Komedie
Nøgleord Genindspilning, Talende dyr
Premieredatoer
Biograf 25.09.1998
Dvd 10.04.2001
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1998
Spilletid 85 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Solgte billetter 125.996
Selskab 20th Century Fox
Biodistributør Constantin Film

Se også...