Brazil

Sam Lowry er teknokrat i et futuristisk samfund præget at bureaukrati og stilstand. Mens han sidder i de endeløse rutiner drømmer han om at gro vinger og flyve sammen med den perfekte kvinde. I et spagfærdigt oprør mod systemet bestemmer Lowry sig for at omgøre arrestationen af en undergrunds-VVS-mand ved navn Harry Tuttle. Under arbejdet møder han rent faktisk sine drømmes kvinde, men nu har regeringen ham mistænkt for at stå bag en række bombninger i byen. Lowrys liv, der før var så sikkert, er pludselig i overhængende fare – men det er bestemt ikke kedeligt. © Scope

Produktionsår 1985
Genre Komedie, Science Fiction
Instruktør Terry Gilliam
Medvirkende Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm
Spilletid 131 min.
Biopremiere 19.04.1985
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk #19
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Jonathan Pryce

Walisiske Jonathan Pryce er alsidig og velestimeret som både teater- og filmskuespiller. Han havde hovedrollen i Gilliams originale scifi-komedie 'Brazil' (1985) og var også ganske underholdende som affekteret superskurk i Bond-filmen 'Tomorrow Never Dies' (1997). 'Carrington' (1995) indbragte Pryce en pris i Cannes for en begavet og tørt vittig ...

Anmeldere

Politiken
"Midt i alle klovnerierne bliver Lowry en slags patetisk helt, en drømmer med fantastiske forestillinger om menneskeværd og retfærdighed. Og intet kan være mere fremmed fra den Pythonske galgenhumor, provokationerne og de fandenivoldske indfald..."

Scope
Gilliams blå box

Terry Gilliams komiske mareridt om livet i en fremtid, som kommer om lidt, hvis vi ikke passer bedre på nu og her, er en af verdens bedste film, både i og uden for sin genre. Den krydser Orwell med Franz Kafka og tilføjer for egen regning en detaljeret, mærkelig antikveret teknologi af samme labyrintiske slags, som senere fylder undergrundssamfundet i "12 Monkeys" ('97).

Filmen er lige så mørk, som den er morsom og bizar. Endvidere har den Robert De Niro, Bob Hoskins, Katherine Helmond, Michael Gambon og flere endnu på den myldrende rolleliste, og som den venlige bøddel, konformisten Jack Lint, yder Michael Palin en af sine bedste præstationer til dato. Føj hertil de udførlige drømmesekvenser, den surrealistiske dansemusik og den sort-i-sorte slutning, som hører til filmhistoriens mest kompromisløse, og man forstår, hvorfor filmen er kult for et flertal.

Den store flugt
Den amerikanske DVD-udgave er et definitivt boxsæt, der kunne være tilrettelagt som et udstillingsvindue for mediet. Den kommer fra den berømte Criterion Collection, som har specialiseret sig i cinefile klassikerudgaver, men faktisk er der tale om Voyagers laserdiscudgave af filmen, som er blevet overført til tre DVD'er.

På den sidste findes en remastered widescreen-kopi af filmen, som vi kender den i Europa, med Gilliams instruktørkommentar i fuld længde. For et amerikansk publikum vil dette director's cut være hovedaktivet, men faktisk er den første DVD mere interessant for europæiske cineaster. Her findes den kraftigt beskårne version, som Universal insisterede på, og som er mest udbredt i amerikansk sammenhæng. Her er drømmesekvenserne skåret ud, og filmen slutter ikke med torturscenen i den reaktorsilo, hvor Gilliam lader Palin torturere Jonathan Pryce. Her er den store flugt nemlig ikke en forgæves drøm. Slutscenen viser, hvordan Pryce og Kim Greist har fundet et sted at leve i landlig idyl.

Videokrigen
Denne "Love Conquers All"-version er fyrre minutter kortere end Gilliams egen udgave, og Gilliam hader den så meget, at han er villig til at vise den frem. Sættets anden DVD beskæftiger sig derfor med den lange krig på penge, ord og status, som Gilliam og studiet førte mod hinanden. Gilliam fortæller selv historien, og en 50 minutters dokumentar beskriver "The Video Wars". Man finder også flere gennemskrivninger af manuskriptet, produktionspapirer og storyboards, fraklippede scener og dokumentaren "What Is Brazil?", der i 1985 var et tidligt eksempel på den nu håbløst skamredne Making Of-dokumentar.

Filmen er som altid forbløffende, og det kan ikke undre, at Gilliam velsigner den blå box med stemplet "Director Approved Edition". Det ville være fint, hvis der fandtes en tilsvarende boxsætudgave af Ridley Scotts "Blade Runner" med begge de verserende udgaver, men indtil videre repræsenterer "Brazil" et særtilfælde. Som den storslået kitschede temasang siger: "There's one thing I am certain of/ Return, I will,/ To old Brazil."

December, 1999

Brugere

02/03-16Gilliam's Galehus.
den enkelte borger er reduceret til et nummer og en brik i systemet. At De Niro er opført på rollelisten er dog lidt i overkanten, han medvirker vel sammenlagt i 5 minutter af filmen.
Gilliam viser os sine syrede fantasier, og det er både sjovt og skræmmende - mest det sidste. Vi får et håb om en "happy end", men bare for at det bliver taget væk, straks efter.

14/09-06Tidløs klassiker
Spoilers:

"Brazil" er som en drøm, en drøm med en forvrænget og syret udtryk. En drøm med underlige klare lys, sær musik og kringlede vinkler.

Men den er ingen drøm. Derimod Terry Gilliam's indblik i en skræmmende autoritær og selvudslettende fremtid, hvor borgerne frygter sin regerings overmagt og ikke omvendt. Hovedpersonen er dog en drømmer der inderligt ville ønske det var. Sam dyrker alt der er tilbage af længsler, følelser og frihed for rutinen og den håndhævede jantelov. I samfundet figurerer Sam som standartmenneske og en del af den største målgruppe.
Hverken i arbejdstimerne hvor han og kollegaerne i smug nyder en god, gammel western-klassiker eller i sin anspændte omgang med familien kan han give afkald på sine længsler. Kun i drømmeland - Brazil.

Her er Sam en helt d...

11/11-05gal og genial
Anonym
en syg film, med alt hvad sådan en skal indeholde...Gillam ryster i sine beretninger om et fremtidigt indelukket og presset samfund..et dybdegående og fængslene drama..(dog med en humorristisk undertone)

13/06-05Det Lyslevende Mareridt
eller med et populært udtryk - den tænkende mands udgave af Pink Floyds The Wall.

08/04-05Welcome to Brazil
Langt om længe har jeg fået fat i Terry Gilliam's Brazil på DVD - og det skal hermed fejres med et tilbageblik på denne ekstraordinære film.
Igen skal der lyde en tak til både Forceoffive og Emil Schultz for rådgivning om anskaffelse af denne perle!!

For det første synes jeg, næsten, altid godt om Terry Gilliam's film, selvom han unægteligt er en instruktør hvis portræt af dystre universer, outrerede og sære karakterer og dystopiske stemninger kræver en vis portion åbenhed og tålmodighed fra hans publikum.
Det skal derudover også lige nævnes, at Gilliam er en af de absolut mest kompromisløse og visuelt bevidste instruktører i verden.
Gilliam har gang på gang vist, at han er i stand til at levere varen i form af meget æstetiske og overdådige billedflader, dog uden at negligere f...

31/03-05Must have 6
Anonym
Jeg vil bare lige høre om nogen ved hvor Brazil kan købes på DVD reg.2 til billige penge?

PS(har kun min gamle slidte vhs-version)

På forhånd tak: )

16/02-05Uanset hvad!
Uanset hvilken film man anmelder, burde man skrive SPOILERS, så man ikke ødelægger oplevelsen for andre. Det er jo for pokker ikke svært at skrive, vel. Nu tror jeg, at Ford blot har glemt det, det har jeg muligvis også par gange, men der er nogen der aldrig skriver SPOILERS, bare for at provokere.

16/02-05Sarastro7
Anonym
Jeg er fuldstændig enig, men nu er det jo ikke kun filmnørder der er her på siden... eller hva? anyway, skriv da bare lige spoiler ved indlæg med spoilers... så kan folk der HAR set filmen jo bare læse, mens andre springer over... STOP

16/02-05Tsk, tsk
Spoilers er noget man bruger mht. nye film - da ikke til gamle klassikere, som de fleste filmnørder naturligvis forlængst har set, og i øvrigt diskuteret livligt i årtier.

16/02-05yes sir...
... indeed we will!"Name's Ottooo; I'll be playing Pablooo!"
- Otto-man, "The Simpsons"Fakta

Medvirkende
Sam Lowry Jonathan Pryce
Harry Tuttle Robert De Niro
Mrs. Ida Lowry Katherine Helmond
Mr. M. Kurtzmann Ian Holm
Spoor Bob Hoskins
Jack Lint Michael Palin
Mr. Warrenn Ian Richardson
Mr. Helpmann Peter Vaughan
Jill Layton Kim Greist
Dr. Jaffe Jim Broadbent
Bag kameraet
Instruktion Terry Gilliam
Produktion Arnon Milchan
Manuskript Terry Gilliam, Charles McKeown, Tom Stoppard
Fotografi Roger Pratt
Klip Julián Doyle
Scenografi Norman Garwood
Musik Michael Kamen
Genrer og relationer
Genre Komedie, Science Fiction
Premieredatoer
Biograf 19.04.1985
Dvd 11.10.2005
Øvrige oplysninger
Land Storbritannien
Produktionsår 1985
Spilletid 131 min.
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 37.792
Selskab Universal Pictures, Embassy International Pictures

Se også...