28 dage (28 days)

Journalisten Gwen Cummings lever hun det vilde storbyliv på alkohol og piller, men efter noget spirituskørsel ender hun på en afvænningsklinik. Først har hun kun foragt tilovers for stedet, men da hun får svære abstinenser, erkender hun sine misbrugsproblemer. © Scope

Produktionsår 2000
Genre Komedie
Instruktør Betty Thomas
Medvirkende Sandra Bullock, Viggo Mortensen, Dominic West, Elizabeth Perkins
Spilletid 104 min.
Biopremiere 30.06.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Sandra Bullock

Verden blev lidt smukkere 26. juli 1964, for det er nemlig datoen for Sandra Annette Bullocks fødsel. Actionbraget 'Speed' (1994) gjorde hende til kæmpestjerne overnight. Siden er det ikke blevet til andet end hæderlige middle of the road-film - for eksempel 'Nettet' (1995) og 'Forces of Nature' (1999) - men Bullock har altid formået at holde hov...

Anmeldere

Scope
28 dage på afvænning
Sex, stoffer og alkohol udgør hovedingredienserne i Gwen Cummings (Sandra Bullock) liv, indtil hun kommer p en iskold tyrker. Instruktøren Betty Thomas har lavet en overraskende vellykket film ud af et alvorligt emne.

Journalisten Gwen Cummings lever det vilde storbyliv med piller og sprut. Derfor ankommer hun stangberuset - og 45 minutter for sent - til sin søsters bryllup og laver skandale ved at danse vildt, holde en pinlig tale, smadre bryllupskagen og til sidst køre spirituskørsel i brudekareten. Resultatet bliver, at hun idømmes 28 dages afvænning.

PÂ afvænningsklinikken møder Gwen Cummings en række medpatienter, som hun kun føler ringeagt overfor. Terapien med askese, fællessang og dybe samtaler går hende virkelig på nerverne, og samtidig har hun svære alkoholabstinenser. Men efter nogle dage begynder Gwens terapeut, Cornell (Steve Buscemi), og hendes medpatienter at trænge igennem hendes skal af foragt. De får hende til at begribe, at hun har tunge problemer, som kræver en bearbejdning. Da hun kommer i baseball-terapi hos den kokainmisbrugende sportsstjerne Eddie Boone (Viggo Mortensen), sker der for alvor fremskridt. Snart indser hun, at hun har levet i en slags døs, og at hun nu må til at tage ansvaret for sit eget liv.

En velspillende Sandra Bullock

Det, der får "28 dage" til at adskille sig positivt fra andre terapi-film, er Sandra Bullocks præstation som Gwen Cummings. Vi har set Sandra Bullock som handlekraftig kvinde i andre film, men først med denne mere skrøbelige figur opfylder hun rigtigt sit potentiale som karakterskuespiller. Det er hendes sårbarhed, tyngde og sorte humor, der gør filmen værd at se. Man fornemmer hele tiden hendes problemer og splittede indre lige under overfladen.

Også Viggo Mortensen og specielt Steve Buscemi er rigtigt gode i "28 dage". Begge spiller de deres roller afdæmpet og alvorligt. Det er karakteristisk, at de begge optræder i nogle af de mest velfungerende scener i filmen.

Homoklichéer

Selvom "28 dage" mere er et melodrama end en komedie, er der en tør humor i filmen, som ofte fungerer fint. Man griner med karakterene og ikke af dem. Kun i forbindelse med den obligatoriske småfjollede bøsse, er dette ikke tilfældet. Han er tydeligvis tænkt som filmens komiske element, og som et originalt (?) tiltag er han udstyret med en tyk germansk accent. Det er selvfølgelig fint, at der optræder homoseksuelle karakterer i Hollywoodfilm, men hvorfor skal de altid være bøsseklicheer?

Bliv bare

Instruktøren Betty Thomas har generelt gjort sit arbejde godt. "28 Dage" er en stilistisk flot film med masser af velfungerende flashbacks, der rammende skildrer hovedpersonens psykologiske ustabilitet og fysiske abstinenser.


"Should I stay or should I go?", spørger The Clash under startsekvensen til Betty Thomas' film, og hvis man ellers er i humør til en småbarsk film om en kvinde på afvænning, der tager sin hidtidige livsførelse op til overvejelse, kan man roligt sætte sig til rette i biografsædet. "28 dage" er en både rørende og velspillet film, selvom visse dele af persongalleriet er portrætteret lidt for klichéagtigt.

Brugere

02/08-05EN Kanon god film!
Den er helt fantastisk, og meget rørende.
Jeg syntes det er en top film, med et par gode skuespiller i rollerne.

Den kan klart anbefales..

27/02-04Helt VILDT kanon film....:o)..
Anonym
Den R mega spændende, sjov og rørende.......
Sandra Bullock styrer så mega meget og spiller rollen vildt godt :o).......
Viggo Mortensen R også rigtig dygtig og SØD.........

19/02-04Supersød og barsk...
Anonym
Den er simpelthen god... Skideskæg og sød, men aligevel vildt alvorlig....
Man ser virkelig hvad det er for nogle stakler det er og man ser det lige pludselig fra et helt andet synspunkt... Sandra Bullock er bare sjov og dygtig... Jeg kan bare se den film igen og igen...
Det er synd at Sandra og Viggo ikke bliver kærester til sidst, på en eller anden måde passer det bare ikke helt sammen... Men den er helt klart værd at se... Man ser jo noget helt andet end man plejer. Det er jo ikke fordi den der røde gamle bygning, hvor de der ødelagte mennesker bor, ser helt vildt glamouriøs ud og folkene der ligner rent ud sagt lort... Det gør nemlig at filmen er langt mere troværdig end så mange andre film... Og filmen er heller ikke en af de der typiske stjernefilm, hvor det hele foregår i Beverl...

04/02-04Hmm.. 1
Anonym
God film i starten, men en af de dårligste slutninger jeg har set!! Viggo Mortensen skulle være mere med, især i slutningen.. Ved ikke lige hvad meningen er med slutningen, men den _kunne have være_ god..

Men godt skuespil af Viggo, den tid han fik lov at være med..

06/10-03Sandra spiller
Anonym
Et seriøst emne, som instruktøren Betty Thomas behandler med opløftende humor. Sandra Bullock gør det formiddabelt i hovedrolen, og dette er hendes film. Hun bliver dog bakket godt op fra birollerne, og især den forbandet begavet Steve Buscemi spiller godt. Viggo Mortensen virker en smule træt, men gør dog en god figur. Over hele linien er alle personerne realistiske, undtagen den homoseksuelle kliche, som skal bruges som komik relief. Til tider sjov, men også ret irriterende.

Meget overraskende styrer Betty Thomas filmmediet godt, med nogle fine flashbacks og en positiv fortællerstil. Det hele bliver heldigvis ikke taget alt for højtideligt, og de storladne sødsuppescener udelades. Specielt var jeg glad for, at forholdet mellem Bullock og Mortensen endte uforløst.

En seriøs film, ...

01/09-03En film man skal tænke over!
Anonym
Den er i første omgang sjov og lidt underlig, men når man først går i dybden med den, så opdager man, at der er et dybere budskab i filmen.
I øvrigt spiller Sandra Bullock og Viggo Mortensen meget overbevisende!!

05/06-03ikke bestået...
Anonym
Velment men også mislykket komedie-drama om afhængighed og hvilke forbandelser dette medfører.

Da Gwen Cummings ( Sandra Bullock ), påvirket, kører galt, giver dommeren hende et valg imellem at gå på afvængning eller ruske tremmer - naturligvis vælger hun det første, da hun føler at det vil være "piece of cake", men selvfølgelig går det slet ikke så let som hun har antaget.

Filmens store problem er dens meget gennemtrængende moralprædiken, der udstilles i fuld flor i samråd med den forudsigelige historie og irriterende sukkesøde momenter. Eksempelvis opfører en række af instutitionens livlige sjæle, godt anført af Sandra Bullock, en sæbeopera for en anden fortabt misbruger. Dette er klart en af filmens mest rædselsfulde øjeblikke. Skuespillet er bestemt ikke pragende. Sandra Bull...

01/05-031. klasse
Anonym
jeg elsker den film, den er bare alt for perfekt.
Den er sjov, alvorlig og fyldt med kærlighed. De tre kriterier som jeg kigger efter når jeg skal se en film.
Godt skrevet. Velspillende skuespillere. Jeg griner virkelig højlydt hver gang jeg ser den.

Fakta

Medvirkende
Gwen Cummings Sandra Bullock
Lynn Sear Viggo Mortensen
Jasper Dominic West
Lily Elizabeth Perkins
Andrea Azura Skye
Cornell Steve Buscemi
Gerhardt Alan Tudyk
Oliver Mike O'Malley
Roshanda Marianne Jean-Baptiste
Daniel Reni Santoni
Bag kameraet
Instruktion Betty Thomas
Produktion Jenno Topping
Manuskript Susannah Grant
Fotografi Declan Quinn
Klip Peter Teschner
Scenografi Marcia Hinds
Musik Richard Gibbs
Genrer og relationer
Genre Komedie
Undergenre Problem-drama
Nøgleord Afvænningsklinik, Alkoholiker, Journalist
Premieredatoer
Biograf 30.06.2000
Dvd 20.12.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2000
Spilletid 104 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 50.013
Selskab Columbia Pictures
Biodistributør Nordisk Film

Se også...