Farlige teorier (Conspiracy Theory)

Mel Gibson spiller den paranoide og konspirationsfikserede Jerry Fletcher, som udarbejder sine egen højtragende og vanvittige teorier. Ingen tager ham alvorligt før han en dag tilsyneladende har ramt rigtigt og forfølges af højtstående embedsmænd med psykiateren Dr. Jonas i spidsen. Sammen med juristen Alice Sutton sætter han sig for, at komme til bunds i sagen, der hurtigt viser sig at være mere speget end som sådan. © Scope

Produktionsår 1997
Genre Action
Instruktør Richard Donner
Medvirkende Mel Gibson, Julia Roberts, Patrick Stewart, Cylk Cozart
Spilletid 133 min.
Biopremiere 14.11.1997
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Mel Gibson

Mel Columcille Gerard Gibson er blot et ud af de 11 børn, som hans irsk-katolske forældre har sat i verden (Gibson er selv far til syv). Og nej, han er altså ikke australier; Gibson flyttede først down under med sin familie som 12-årig. Hans internationale gennembrud kom med den benhårde actionfilm 'Mad Max 2' (1981). Det maritime drama 'Boun...

Anmeldere

Scope
Den ufuldendte

Instruktøren Richard Donners og produceren Joel Silvers nyeste Mel Gibson-epos "Farlige Teorier" har fra starten potentialet til noget stort, men taber desværre pusten midtvejs. Fra at være en meget underholdende og foruroligende paranoiahistorie, flyder den til sidst ud og bliver en ganske ordinær actionfilm.

Det mest fascinerende ved konspirationsfilm, er, at graden af paranoia og personernes potentielle utroværdighed som regel er så udtalt, at vi som tilskuere er på noget, der ligner herrens mark. De bedste kan balancere publikums blanding af usikkerhed og forvirring på en lang, knivskarp kant, uden at miste deres interesse, for til sidst at udrede de filtrede tråde, og give os den længe ventede forløsning.

"Farlige teorier" starter således lovende med at præsentere os for den ganske irriterende taxachauffør Jerry Fletcher, som ser konspirationer overalt og ikke er bleg for at dele dem med sine prisgivne passagerer. Mel Gibson har overført de mest utilregnelige karaktertræk fra sin "Dødbringende våben"-figur, hvilket bestemt giver personen nogle interessante nuancer. Er han bindegal, eller er der noget om snakken? Denne tvivl bliver kun større, når vi ser hans klaustrofobiske lejlighed, som er et kapitel for sig. Indhyllet i forkromede gitre, sygeligt neonlys og et sindrigt låsesystem, er den en slags paranoiaens højborg. De ophængte avisudklip taget i betragtning kunne dette lige så godt være hjemsted for en sindsforstyrret og besat massemorder som for en enfoldig original. Udover at fordrive tiden med at overbevise folk om at verden er en stor sammensværgelse, har han forelsket sig i juristen Alice Sutton, som fatter en vis overbærende sympati for ham og hans teorier. Det skal senere vise sig, at de har mere tilfælles end som så. Men det viser sig naturligvis, at Jerry har trådt nogle højtstående folk, ledet af psykiateren Dr. Jonas, over tæerne med en af sine teorier og må derfor, efter en ubehagelig torturscene, søge tilflugt hos Alice, hvis overbærenhed nu ændres til voksende interesse. Herefter begynder historien så småt at falde fra hinanden, fordi det nu er åbenlyst, hvem der er de gode, og hvem der er de onde. Det viser sig, at Dr. Jonas har haft en sidebeskæftigelse, hvor han gennem hjernevask har skabt sig en lille hær af snigmordere - og Jerry er en af dem. Alice Suttons far var et af ofrene, og selvom Jonas naturligvis forsøger at overbevise hende om, at det er Jerry, der har dræbt ham, så er rollerne allerede fordelt, og vi har tabt interessen for filmen.

Resten af historien er lige ud af landevejen. Skurken får sin bekomst, helten må spille død og indgå i et witness-protection program, og heltinden får tilsidst et lille bevis på, at han ikke er så død, som hun gik og troede. Lykkeligt ender det, og kedeligt er det.

Close, but no cigar

Som det fremgår, har filmen et åbenlyst problem med at holde interessen fangen. Den første halvdel giver med sine foruroligende skift mellem absurd komik og voldelige udladninger et særdeles godt udgangspunkt for de senere udredninger. Ikke mindst fordi Mel Gibson giver den på alle tangenter med lige dele sindssyge og selvironi, der giver figuren en djævelsk uberegnelighed. Men denne uberegnelighed går fløjten på et alt for tidligt tidspunkt, og historiens interessante nuancer bliver for hurtigt løbet over ende af dens insisteren på at blive en ligegyldig actionfilm.

Alice Sutton spilles med et minimum af engagement af Julia Roberts. Det skal siges til hendes forsvar, at der ikke er meget at gøre godt med, og hun forbliver derfor bare køn og ligegyldig staffage i Mel Gibsons paranoide verden. Der er noget foruroligende ved en film, hvor skurken er kedeligere end vor helt. Som regel er det sådan, at skurkerollen er den mest interessante og nuancerede figur, men i Patrick Stewarts skikkelse udstråler han ligeså meget farlighed som en nuttet kanin. Det er tydeligt, at han har søgt inspiration hos Laurence Oliviers rolle i "Marathonmanden", men ligegyldigt hvad han gør, er det svært at abstrahere fra ham som frygtløs kaptajn på The Enterprise. Dette forsøg på "casting against character" må siges at være mislykket.

Tilbage står man med indtrykket af en film, der faktisk havde bolden, men tabte den - sådan lige omkring midterlinien.

Brugere

23/12-03lige ved og næsten
Anonym
Nu er jeg en kæmpe Mel Gibson-fan, og det er nok også derfor jeg finder denne film så genial. Farlige Teorier er Gibsons film, og stjernerne Julia Roberts og Patrick Stewart står begge i baggrunden med to lettere kedelige præstationer. Dødbringende Våben-instruktøren Richard Donner styrer filmen fint, dog en smule rutinepræget.

Filmen er vidunderlig og intelligent. Den balancerer perfekt mellem thriller og komedie, og det er mest takket være Gibsons morsomme og fremragende hovedrolle. Han er skideskæg, og stedvis rørende. Mel Gibson er en formiddabel skuespiller (næsten) uden lige. Manuskriptet af Brian Helgeland (L.A. Confidential) er smart og intelligent, da sammensværgelsesteorierne er gennemtænkte. Filmen handler dog ligeså meget om kærlighed, og det er overraskende at Joel Silver...

06/11-02Tja, middel måske......
Anonym
Jeg har set filmen en gang, og den ene gang, var også en gang for meget. Jeg har ikke i sinde at se filmen igen. Mel Gibson spiller altid godt, og det gør han egentligt også i farlige teorier.

Jævnt affære uden helt de store ting........

22/09-02Gibson som altid god!!!!!!!!!!
Anonym
Lidt langtrukken, men også morsom thriller med en (som altid!) god Gibson, og en lidt anonym Roberts, der var vist sig bedre i andre film. Rimelig underholdning, men heller ikke mere.

22/09-02DEN ER SEJ.
Anonym
Mel Gibson og Julia Roberts spiller i en perfekt film.
Den er som skabt til de to.
Den er spækket med Action og korupte politibetjente.
Den skal ses.

Fakta

Medvirkende
Jerry Fletcher Mel Gibson
Alice Sutton Julia Roberts
Dr. Jonas Patrick Stewart
Agent Lowry Cylk Cozart
Mr. Wilson Steve Kahan
Flip Terry Alexander
Cynic Alex McArthur
Vagt Rod McLachlan
Vagt Michael Potts
Vagt Jim Sterling
Bag kameraet
Instruktion Richard Donner
Produktion Richard Donner, Joel Silver
Manuskript Brian Helgeland
Fotografi John Schwartzman
Klip Kevin Stitt, Frank J. Urioste
Scenografi Paul Sylbert
Musik Carter Burwell
Genrer og relationer
Genre Action
Nøgleord Konspiration, New York City, Paranoia, Taxachauffør
Premieredatoer
Biograf 14.11.1997
Dvd 02.02.1970
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1997
Spilletid 133 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 73.741
Selskab Warner Bros.
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...