Vanilla Sky

Den rige playboy David bliver forelsket i sin bedste vens kæreste Sofia. Dagen efter kører hans jaloux kæreste med vilje ind i et træ. Hun dør, mens han får sit ansigt skamferet. Heldet er dog i første omgang med David. Sofia gengælder hans kærlighed og lægerne er i stand til at reparere hans ansigt. Herefter begynder der at ske mærkelige ting omkring, som han er ude af stand til at kontrollere. © Scope

Produktionsår 2002
Genre Thriller
Instruktør Cameron Crowe
Medvirkende Tom Cruise, Penélope Cruz, Kurt Russell, Cameron Diaz
Spilletid 136 min.
Biopremiere 01.02.2002
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Tom Cruise

Den 14-årige Thomas Cruise Mapother IV gik fra brydning til skuespil efter en knæskade – and the rest is history, som man siger. Han slog igennem med ungdoms-komedien 'Fræk Business' (1983) og herefter etablerede den 170 centimeter høje skuespiller sig som den førende blandt det kritikerne i de tidlige 1980’ere yndede at kalde ’The Brat Pack’. ...

Anmeldere

Politiken
"...mange lumske overgange mellem det virkelige og det uvirkelige, der skaber filmens raffinerede spænding og gør den så fascinerende."

Berlingske
"...temmelig længe er 'Vanilla Sky' virkelig en flertydigt fængslende film, æggende og skræmmende, og den er visuelt meget flot formet af Cameron Crowe, der har en fin sans for at give filmens locations et paranoia-fremkaldende præg af lettere uvirkelighed. Man føler med den arme David Aames og er spændt på at få opklaret, om han virkelig har begået et mord, indtil historien skuffende flipper ud i oppustet pseudo-metafysik."

Jyllands-Posten
"Trods enkeltstående stærke scener og overvældende tableauer forbliver 'Vanilla Sky' en eftersnakkende om end ganske kuriøs kopi."

Weekendavisen
"Den er ujævn, men også konstant fascinerende, en film som man enten forsvinder ind i - en slags Blow-Up for MTV-generationen - eller opgiver uden videre, hvis man har et problem med Tom Cruise eller fordomme i forhold til den fantastiske genre..."

Information
"I flere scener er Cruises David helt derude, hvor han udstiller sig selv og dermed også skuespillerene bag - det er stærkt og kan ikke have været nemt for Cruise at gennemføre."

Ekstra Bladet
"Det er en flot, fremmedartet, men også noget frustrerende oplevelse."

B.T.
"Cameron Crowe kommer vidt omkring med sine julelege om, hvad der er drøm, og hvad der er virkelighed. For vidt. Det sidste kvarter indeholder flere desperate forsøg på at retfærdiggøre en historie med grovkornet samfundssatire, der ender i ren Mester Jakel teater."

Kino
"Tom Cruise ønsker så brændende, at blive anerkendt som en seriøs skuespiller, men selvom det er lykkedes ham at give nogle overbevisende præstationer ind i mellem, spøger Topgun og Cocktail stadig."

Bogart
"...en af de mest ulidelige film jeg har set længe, netop fordi den udgiver sig for at være dyb, men skraber man lidt i den er det et stykke rungende tom popart."

Cinemazone
"...en afsindig lækker film, som på næsten provokerende vis smækker sin billed- og lydside direkte i ansigtet på tilskueren. Forførende og effektivt, jo vist - men også lige på kanten til at blive anmassende."

Brugere

06/11-07Fungerer ikke
"Vanilla Sky vil ufatteligt meget, og Tom Cruise gør alt hvad han kan, for at få et ry som seriøs skuespiller. Desværre kan filmen bare ikke ret meget, og Cruise får heller ikke med Vanilla Sky, et ry som seriøs skuespiller..."

20/07-05Vanilla Sky
Anonym
Jeg kan se mange af de kritikpunkter der gives udtryk for når man taler om Vanilla Sky og lad det være sagt: Ja, filmen er bygget på Abre Los Ojos, en fremragende Spansk film, men altså så jeg Vanilla Sky først, derfor forholder jeg mig til den som et originalt filmværk, som jeg elsker! Jeg så den to gange i biffen lige efter hinanden og var helt væk i den.
Og for nu at gå anmeldernes kritik om at den er pseudo-dyb i møde, så vil jeg gerne sige at jeg forstår 100% hvad de mener. Filmen er ikke filosofisk eller politisk korrekt, den er ikke en begavet og fin diskussion, men bærer en mere spirituel tilgang til livet, der pr definition ikke er velkommen i pressen.
Måske skal man være en følsom sjæl for at finde denne film vidunderlig, men jeg synes man skal være noget kynisk for slet ikke...

04/07-05Suveræn
Filmen er ganske simpelt dragende fra ende til anden. Ved første gennemsyn sad jeg uforstående i en række situationer og vidste ikke om filmen haltede i flere detaljer. Finalen forklarer dog på bedste vist hvorfor man sidder uforstående overfor en række logiske sammenhænge. At jeg fandt filmen så stærk kan hænge sammen med at jeg ikke havde hørt eller læst om filmen inden og blot forventede en underholdende action film. Filmen bør ses uden kendskab til den samlede historie.

14/06-05Ingenting i flot papir
Forestil dig juleaften at få øje på den største og flottest indpakkede gave under træet. Du finder ud af at den er til dig. Forventningsfuld pakker du den op, men opdager til din overraskelse at, der er en lidt mindre pakke inde i pakken. Og sådan fortsætter det. Du pakker ud. Lag for lag, men ingenting er der. Kun flot papir.

Mere præcist kan jeg ikke beskrive min følelse efter at have set Vanilla Sky. Den er spændende i starten. Billederne er smukke og musikken er fremragende. Historien er også interessant. Der kan komme meget godt ud af et trekantsdrama. Egentlig er det spændende at følge med i forholdet mellem David og hans piger.

Men hvorfor klipper filmen af og til en samtale mellem David og en psykolog, og hvorfor bærer David maske. Forventningsfuld ser jeg frem til at få a...

17/05-05Vanilla Sky
Anonym
I starten synes Vanilly Sky at være en ganske almindelig film, lidt i genre med Manden uden Ansigt, men efterhånden som den kommer i gang synes den mere og mere surrealistisk. Man sidder åndeløs og vil bare have at vide hvad det er der sker! Det synes dybt, og noget man kan bruge mange timer på at analysere, men slutningen skuffer. Det hele var ud af hans fantasi, fordi han var nedfrosset. Til sidst slutter historien, som den startede: David bliver vækket af en clockradio. Så kan man så spørge sig selv: drøm eller virkelighed? Et tema filmen hele vejen igennem har beskæftiget sig med.
Den synes i starten som en almindelig film, men viser sig så som en dyb og intellektuel film, men slutningen skuffer.

14/05-05Anderledes og fascinerende.
Sjældent har en film fængslet og fascineret mig så voldsomt. Jeg var fordybet, revet med, fra først til sidst.
Og filmen ikke bare underholder. Man udfordres også på det intellektuelle plan!

Slutningen er overrumplende - tager pusten fra en. Mere skal ikke røbes. Se den!

03/03-05Vanilla Sky: Cameron C.
Havde faktisk skrevet den vilde anmeldelse her, for 1 dags tid siden, men så blev det hele lige slettet, ved en fejltagelse godt nok.. Damn !!

En anden gang igen, måske. Computer shit. (N)

Den modtager, indtil videre, hér stars .... *

07/01-05Dette er filmkunst
Anonym
Det her er en film som fanger en, Den er fantastisk sammensat og anderledes, og jaja den minder en del om "Abre los ojos" men den er dog anderledes og jeg MAN KAN IKKE sige det er "Abre los ojos" om igen, Flot skuespil præstation af Tom Cruise

05/01-05Thor
Ved godt at det er et gammelt samtaleemne efterhåden, men Amerikanerne er jo ikke så glade for undertekster, må du forstå. Så hvis de skal tjene penge på filmen i USA, så skal den selvfølgelig laves i en amerikansk version med amerikanske skuespillere. Det er jo sjovt nok det samme, når en sanger eller et band slår igennem "over there". Så skal der laves et nyt cover til cd´en, så skal der laves en ny musikvideo med endnu mere lir i osv. osv.

Hvis du vil vide mere om, hvordan det foregår, så kig på det ocean af amerikanske remakes af asiatiske horrorfilm, som er på vej. Der er sgu nok at vælge imellem, men vil dog fremhæve "The Grudge" - remaket af "Ju on".

For er der noget bedre end et amerikansk remake af en film som allerede var vellykket i forvejen, hvor ens hadeskuespillerinde...

05/01-05Christian
Ja, men en del af forcen ved den originale, var netop at der ikke var en decideret hovedperson, som man skulle følge hele filmen, i og med at det drejede sig om en forbandelse, som blev givet videre.

Nu har de sikkert måtte lave noget af manuskriptet om, så vi kan følge flødebolle-inden Gellar i hele filmen. Iøvrigt ser flere af de scary scener ud til at være identiske med dem fra Ju-On.

På et personligt plan tror jeg heller ikke, at jeg vil kunne følge det scary i, at "noget" er efter Gellar, da jeg automatisk vil sidde og vente med længsel på, at hun skal krepere, hvis de da har haft nosser nok til at gøre det af med Fluffy, undskyld Buffy. Griner

"The Ring" remaket blev jo også betegnet som vellykket, hvorimod jeg synes de havde fjernet meget af stemningen fra den originale ...Fakta

Medvirkende
David Ames Tom Cruise
Sofia Penélope Cruz
Dr. Curtis McCabe Kurt Russell
Julie Cameron Diaz
Peter Johnny Galecki
Jason Lee
Kvinde i New York Jean Carol
Nina Jennifer Aspen
W. Earl Brown
Jennifer Gimenez
Bag kameraet
Instruktion Cameron Crowe
Produktion Tom Cruise, Paula Wagner
Manuskript Cameron Crowe
Fotografi John Toll
Klip Joe Hutshing
Scenografi Catherine Hardwicke
Genrer og relationer
Genre Thriller
Premieredatoer
Biograf 01.02.2002
Dvd 10.07.2002
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 2002
Spilletid 136 min.
Link Officielt website
Trailer Eksternt site
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 119.265
Biodistributør United International Pictures

Se også...