Monty Python og de skøre riddere (Monty Python and the Holy Grail)

Kong Arthur og hans riddere er på jagt efter den Hellige Gral i en middelalder befolket af bindegale mennesker og skræmmende monstre. Heldigvis er de gæve helte heller ikke selv helt normale, så de tager deres mærkværdige tildragelser som det mest naturlige i verden. Middelalderen var mere underlig end man lige skulle tro… Langt ude. © Scope

Produktionsår 1975
Genre Adventure, Komedie
Instruktør Terry Gilliam, Terry Jones
Medvirkende Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam
Spilletid 91 min.
Biopremiere 16.04.1976
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Brugere

16/12 11:17stærk kandidat 2
Jeg lægger mig glædeligt og overgivende ned og erkender, at Monty Python og De Skøre Ridder må stå som en af de sjoveste film, jeg nogensinde har set. Komikken svinger formfuldendt mellem det platte og det intelligente, det ligetil morsomme og det helt uforudsigelige, og så kan jeg ikke andet end elske den enorme kreativitet, som komikertruppen bibringer deres film. Der er lige tilpas med historie og fremdrift i Monty Python og De Skøre Ridder til at de mange ideer og set-pieces får en snor at hænge på, og jeg efterlod værket i højt humør og en del latter fattigere. Monty Python og De Skøre Ridder er virkelig et hovedværk indenfor komediegenren.

31/03-16Pythonnernes bedste, nogensinde? 5
Monty Python på absolut lavbudget.
Hvad gør man hvis man ikke har råd til heste - så laver man lyden af heste hove, ved hjælp af kokosskaller. Hvordan kommer kokosskallerne til England - naturligvis med svaler. Men en svale kan da ikke flyve med en kokosskal? Nej, men det kan to - hvis de har den i en lian, mellem sig.

Hvis man er havnet i en umulig situation på flugt fra et tegnet uhyre, hvad så. Så dør tegneren, selvfølgelig. Pythonsk logik.

Møder du den Den Sorte Ridder, så skal du ikke tro at han opgiver bare fordi du har kappet arme og ben af ham!

Totalt gakket humor, med dræberkanin, trojansk kanin - og klassiske sange.

Der er så mange geniale sketches i den film og de er klassikere, allesammen.

23/05-12En ren Klassiker!
Et rent orgie af humor, fantasi og skøre Mænd fra Storbritannien, inklusiv en enkelt fra USA!
Det er uden tvivl en ren komedieklassiker, én af de bedste!

06/01-08Middelalderen på slap line
En klassiker, et mesterværk, et sandt eksempel på, at man i 1975 kunne lave hylemorsomme komedier, som den dag i dag overhaler mange af de serieproducerede Hollywood-komedier indenom.

Så kort kan det siges, og der er vist ingen tvivl om, at filmen skal have 6 ud af 6 stjerner!

26/02-06Genial
Anonym
Den er simpelthen genial!

Det er den første Monty Python film jeg har set, så jeg vidste ikke helt hvad jeg skulle forvente af den. Men jeg var mesterligt underholdt, det her bliver ikke den sidste Monty Python film jeg skal se.
Det er uden tvivl en klassiker, som man skal se på et eller andet tidspunkt. Nu glæder jeg mig bare til at se Life of Brian.

Den får 6/6.

Ni Ni Ni Ni Ni

20/08-05"... A shrubbery!"
Første spillefilm af og med Python-holdet blev ligesom de senere instrueret af Terry Jones. Tiderne var eksperimentelt fede i kulturel og mediemæssig henseende, så de havde fuldstændig frie hænder til at iscenesætte middelalderen og Kong Arthur-myten efter måske især historikeren Terry Jones' egen fantasi.

Og det er i sandhed den allermest formørkede middelalder, der er kommet ud af det! Det vrimler med umulige opgaver, profetier, overtro, hostende, harkende og pestbefængte - men dog også klassebevidste - fæstebønder.

På sin nådesløst lange og hårde færd ("quest") forbi gådefulde vismænd og forskrækkelige monstre må Arthur alliere sig med de navnkundige riddere om det runde bord, der alle har deres respektive mentale svagheder at slås med. Det hele ender i et større kaos end politi...

19/08-05Ganske enkelt en klassiker
Anonym
Taget i betragtning, at the Holy Grail har et par årtier på bagen, så kan man ikke andet end at sidde tilbage med ærefrygt og respekt for denne klassiker indenfor humor-genren.. Gagsene er originale og langtidsholdbare, nogle endda uforglemmelige, som fx den sorte ridder, der nægter at indse, at han er besejret.. og effekterne, jeg har ikke ofte set så gennemskuelige effekter, og alligevel rammer de plet.. - hvorfor? fordi det netop er en del af essensen i Monty Python-universet, (efter min mening)! jeg kan forstå hvis mange vil opfatte netop effekterne som værende et stort minus, men nej, ikke for undertegnede.. Monty Python gruppen fortjener stort ros for dette mesterværk!

23/05-04Humor i bedste klasse!!!!
Anonym
Hvis man er til Monty Pyhton humor i bedste klasse så skal man se "Monty Pyhton og de skøre riddere (Monty Pyhton and the Holy Grail)". Den er fyldt med sindsforvirret riddere der skal forstille sig at værre riderne af det runde bord. Det er toppen af den humorisktiske hierarki. Se den og blev forelsket i Monty Pyhton humoren.

Fakta

Medvirkende
Graham Chapman
John Cleese
Eric Idle
Terry Gilliam
Terry Jones
Michael Palin
Connie Booth
Carol Cleveland
Neil Innes
Bee Duffell
Bag kameraet
Instruktion Terry Gilliam, Terry Jones
Produktion Mark Forstater, Michael White
Manuskript Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin
Fotografi Terry Bedford
Klip John Hackney
Scenografi Roy Forge Smith
Musik De Wolfe, Neil Innes
Genrer og relationer
Genre Adventure, Komedie
Undergenre Ridderfilm, Spoof
Nøgleord Den hellige gral, Kanin, Kong Arthur, Middelalderen, Ridder
Premieredatoer
Biograf 16.04.1976
Øvrige oplysninger
Land England
Produktionsår 1975
Spilletid 91 min.
Trailer Eksternt site
Solgte billetter 128.135
Selskab Michael White Productions, National Film Trustee Company, Python (Monty) Pictures Limited

Se også...