Kødet skælver (Carne Tremula)

Under et møde med pigen i sine drømme Elena (Francesca Neri), bliver den uheldige Victor pludselig rodet ind i en skudveksling med politimanden David (Javier Bardem) og hans iltre makker Sancho (Pepe Sancho). Dette kommer til at ændre alle fires liv fremover! © Scope

Produktionsår 1997
Genre Drama
Instruktør Pedro Almodóvar
Medvirkende Javier Bardem, Francesca Neri, Liberto Rabal, Ángela Molina
Spilletid 101 min.
Biopremiere 26.06.1998
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Scope
Olè!

Det er jo næsten utopi at sætte en spansk film op i Danmark. Hvem fanden i dagens Danmark, gider at bruge 60 kroner på at gå ind og se noget så finkulturelt som en europæisk film? Det er da kun intellektuelle caféfolk eller hovski-snovski filmstuderende, der søger ind i EU-mørket, for at se film, der er fuldstændig fri for synkende skuder og drabelige dino´er?! Men ups.... selv vi amerikanerglade danskere bliver denne fredag rystet i vores filmiske grundvold, for her bliver vores Hollywood-meninger stanget af film-tyrefægteren Pedro Almodóvar.

"Carne Tremula" er nemlig en spansk film, hvor man oplever lidt mere end på en ungdomsferie til Calella! Og ja, selvom filmen er fra Europa, indeholder og underholder den både med tragedie, lykke, utroskab, hævn, mord, kærlighed og sex!

Con Carne

Den unge Victor (Liberto Rabal) er ikke ligefrem født under en lykkestjerne - men i en bus som søn af en luder. Under et møde med pigen i hans drømme Elena (Francesca Neri), bliver den uheldige Victor pludselig rodet ind i en skudveksling med politimanden David (Javier Bardem) og hans iltre makker Sancho (Pepe Sancho). Dette kommer til at ændre alle fires liv fremover! En vildfaren kugle, uden afsender-navn, rammer David og lammer ham fra livet og nedefter, og det er Victor, der ryger i spjældet for det. Men de fire liv er ikke færdige med hinanden endnu, for fra fængslet kan Victor på TV følge Davids store succes ved handicap-OL,- en succes som David deler med de spanske tv-seere og sin nye kone Elena! Victor fyldes med hævn-tanker. Hvorfor...? Og Sancho, jo han er også kommet på andre tanker. Han har slået sig på flasken og slår på sin kone, for også han føler sig snydt. Hvorfor...? Da Victor bliver løsladt, sætter han gang i et fængende firkants-drama, hvor svar og overrumplende sandheder kommer på bordet, og liv bliver taget og givet.

Dansk vs. spansk

Instruktøren Pedro Almodóvar, der tidligere har stået bag film som "Kvinder på randen af et nervøst sammenbrud" (1987), "Bind mig, elsk mig!" (1990) og "Kika" (1993), har skruet ned for sin kendte kitschede stil; hysteriske neon-mennesker med hang til pervers sex. Pedro Almodóvar har nu indset at han lever i 90'erne, og ikke i de postmoderne 80'ere, hvor klinisk kulde og hidsige farver herskede! Han har dermed undgået satiren på sig selv, og fundet varmen ved det mørke og vedkommende. Må dagens danske in-steder indse det samme!!

Danskerne har som sædvanlig allerede dømt "Carne Tremula" på forhånd: "Den er spansk! Duer ikke - væk!!", for danskerne føler sig tættere knyttet til Hollywood end til den fælles mønt. Men "Carne Tremula" er bevis på at film godt kan røre uden specielle effekter, og uden at den er engelsksproget - hvis bare historien griber fat i én, så bliver filmen international!

Så måske kan dette få danskerne i biffen: glem alt om at historien og skuespillerne er på spansk, og nyd dette intense drama, der forstår at underholde og overraske sit publikum i stil med de nye, unge instruktører fra Hollywood!
Den latterlige danske undertitel "Kødet skælver" kan være pinlig at få over sine læber, når man bestiller billeten, men la´ det ikke skræmme dig fra at gå ind og se "Carne Tremula". Instruktøren Pedro Almodóvar lukker os nemlig ind til en spansk grisefest, der forstår at tage tyren ved hornene og servere en oplevelse med kød på!

Fakta

Medvirkende
David Javier Bardem
Elena Francesca Neri
Víctor Plaza Liberto Rabal
Clara Ángela Molina
Sancho José Sancho
Isabel Penélope Cruz
Doña Centro Pilar Bardem
Buschauffør Álex Angulo
Mariola Fuentes
Voel Be
Bag kameraet
Instruktion Pedro Almodóvar
Produktion Agustín Almodóvar
Manuskript Pedro Almodóvar, Jorge Guerricaechevarría, Ray Loriga
Fotografi Affonso Beato
Klip José Salcedo
Musik Alberto Iglesias
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Erotisk drama, Psykologisk drama
Nøgleord Basketball, Prositueret, Socialarbejder
Premieredatoer
Biograf 26.06.1998
Øvrige oplysninger
Land Frankrig, Spanien
Produktionsår 1997
Spilletid 101 min.
Censur Tilladt for børn over 11 år Tilladt for børn over 11 år
Solgte billetter 16.892
Selskab France 3 Cinéma
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...