Den grønne mil (The Green Mile)

Et hold vagter på dødsgangen får en dag en usædvanlig fange i deres varetægt. Ikke nok med at han er den største afro-amerikaner, de nogensinde har set. Han er også blid som et lam, kan udvirke mirakler og er muligvis ganske uskyldig. © Scope

Produktionsår 1999
Genre Drama
Instruktør Frank Darabont
Medvirkende Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan
Spilletid 184 min.
Biopremiere 25.02.2000
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

David Morse

David Morse havde en lang række tv-roller på samvittigheden, før han forsøgte sig som filmskuespiller. Den høje, gråhårede amerikaner har medvirket i store genrestykker som "The Rock" (1996) og "Contact" (1997) samt mere jordbundne dramaer som "The Indian Runner" (1991) og "The Crossing Guard" (1995). Morse kan ikke rigtig løbe fra, at han er...

Anmeldere

Politiken
"Tom Hanks kommer godt rundt om dilemmaet. Det er fortællingens fundamentalisme og ikke Hanks' formåen, der må bære skylden for, at rollen ikke kan stikke dybere."

Berlingske
"...et umanerlig underholdende eksempel på, at når det store forkromede Hollywood-maskineri bruges med kreativ begavelse, kan ingen andre i denne verden hamle op med udtrykskraften. Manipulerer filmen dygtigt med tilskuerens følelser? Ja, det må man sige."

Jyllands-Posten
"Som helhed følger man "Den grønne mil" med stor interesse, men den er unægtelig noget for lang, omend den næppe havde virket så udpræget sådan, hvis Frank Darabont havde undgået det overtydelige i Kristusparallelen..."

Ekstra Bladet
"...er en lang udspekuleret, super-amerikansk film for et naivt publikum."

B.T.
"Den er udmærket og byder også på særdeles flotte billeder, men heller ikke mere. En film på over tre timer skal være lavet af et helt særligt stof for at holde. Det er »Den grønne mil« ikke."

Scope
Den sorte kæmpes mirakler

Med sin anden film fjerner Frank Darabont al tvivl om, at han bliver én af branchens helt store. "Den grønne mil" er ganske enkelt blevet en fantastisk film, ikke mindst på grund af instruktørens evne til at få det sublime ud af samtlige skuespillere.

Intet kan få denne anmelder til at hulke mere over en film end døde børn og ondskab mod de enfoldige. I denne film er der lejlighed til at få rørt tårekanalerne over begge dele - flere gange. Og gudskelov for det. Det er herligt at lade sig forføre og manipulere af en film. Dog rummer "Den grønne mil"s 184 minutter heldigvis meget andet end gråd og tænders gnidsel. Og længden af filmen bliver aldrig et problem, da der tilsyneladende er så meget at fortælle om de mange figurer, og det bliver gjort med så stor tæft, at ikke en scene synes overflødig.

Og det skete i dagene under Depressionen
Paul Edgecomb er leder af dødsgangen i fængslet Cold Mountain. Denne blok med det grønne linoleum, som har givet filmen sit navn, er en lille enklave i det store fængsel. Et fredeligt sted, hvor det meget konkrete forhold til liv og død giver en helt speciel stemning. Vogterne lærer menneskene inde i uhyrerne at kende og respekterer dem ofte i så høj grad, at de henrettelser, de med stor grundighed forestår, både virker grusomme og uforståelige. Edgecomb prædiker og praktiserer saglighed og humanisme, og kollegerne (på nær et enkelt problembarn) følger hans stil.

At alle fanger på dødsgangen automatisk har fortjent deres skæbne er en tanke, som de ansatte én gang for alle må gøre op med den dag, de møder John Coffey. Coffey er frygtindgydende stor - en kleppert, som får danske Asbjørn Riis (140 kg) til at fremstå som en rødmende ulveunge - han er sort, og han har angiveligt og uden grund myrdet og voldtaget to småpiger. Men han er også, viser det sig, mørkeræd, enfoldig og blid som et lam. Og så kan han noget med mirakler. Og kan en mand, der påfører sig selv så store lidelser for at heale andre, være skyldig i så grimme forbrydelser, som han anklages for? Mellem Edgecomb og den blide kæmpe opstår der et venskab, der åbner Edgecombs øjne for tilværelsens mange gråtoner.

Neger med nerve

Det er det halv-religiøse tema, der er filmens altdominerende budskab. Coffey er som en fysisk negativudgave af Kristus nærmest dumpet ned fra himlen for at mildne andres smerte gennem egne lidelser. Den Oscar-nominerede Michael Clarke Duncan spiller ham med stor nerve, balancerende på den udholdelige side af det patetiske, og der er ingen tvivl om, at han med denne rolle får et langt større dramatisk gennembrud, end man normalt ser det fra en mand, der ser ud som om, han har fået anabolske steroider ind med modermælken.

Men hele vejen rundt i skuespillerensemblet er der tale om pragtpræstationer. Selvfølgelig også fra Tom Hanks, der som Paul Edgecomb er "the straight man" (med en grim urinvejs-infektion) i et bizart univers. På billedsiden er der også kælet for detaljen, og der er næppe et uskønt eller ligegyldigt billede i løbet af de 184 minutter, "Den grønne mil" varer.

"Den grønne mil" bliver uden tvivl én af dette års helt store film og én, man endelig ikke må snyde sig selv for.

Brugere

26/03-18Fængsel drama der ikke kan gøres bedre
Den grønne film er en film om Gud menneskelighed og de ting der binder os sammen som mennesker. Frank Darabont viser med denne film at han er en af de bedste instruktøren der eksistere derude og en af de filmskabere der yder sit allerbedste lige meget hvad han begir sig ud i. The fandt aldrig the green mile kedelig tværtimod filmen blev ved med at forundre og berige mig. Tom Hanks leverer en af sine allerbedste præstationer nogensinde og resten af castingen er fænomenale. Hvis du er til dramaer der rør og ryster skal den grønne mil ses seks stjerner.

28/04-11The Green Mile

27/03-11Den grønne mil

05/01-09Kunst... der går lige i tårekanalerne
Mine damer og herrer. Smid alt hvad I har i hænderne og lad der så lyde en klapsalvende hyldest. Man ved næsten ikke hvor man skal påbegynde hyldesten af dette yderst komplette værk, for denne fuldkommenhed beror på adskillige påskønnelsesværdige faktorer. Det er dog aldrig en dårlig start at ytre sin begejstring for det instruktørarbejde der lægges for dagen. Hver bevægelse, replik, kameraindstilling osv. er tilrettelagt ned til selv den mindste detalje, og det gør det så vanvittigt svært at indvende noget imod Frank Darabonts kunstværk – for det er notorisk kunst. Heller ikke skuespilpræstationerne gemmer på et ømt punkt. Hver enkelt karakter er så troværdigt og overbevisende formidlet at indvendinger og savn reelt set ikke er berettigede. De karikerede persontyper gør det muligt for t...

06/11-08Rørende film .
Hvis man ikke har set denne dejlige, skønne, smukke film, så SKAL man gøre det! Filmen er så dejlig at se på. Hver gang jeg ser den bliver jeg rørt. Det kan kun anbefaldes at se denne film!

24/12-07Utrolig gribende
Denne film er en klassiker og er selveste filmen.

En utrolig gribende historie der formår at være rørende og give en en følelse af vrede over den uretfærdighed der hersker i den.

Genial :)

11/07-07Det urealistiske tager overhånd..
Den grønne mil er en udemærket film der dog ikke lever op til forventninger. Trods et udemærket cast synes jeg ikke at denne film er så god som man kunne have forventet.

Vi følger i grove træk Paul Edgecomb's (Hanks) beretninger, om livet som vagt på dødsgangen Den grønne mil. En dag indlogerer John Coffey sig, grundet beskyldninger for at have dræbt to piger. John er dog ikke en speciel fange - næ nej, han kan nemlig heale andre, hvilket Edgecomb føler på egen hånd, ved at Coffey kurerer ham hans blærebetændelse...

Herfra tager filmen en urealistisk drejning, hvilket er en knivspids for meget for min smag.

Jovist - det er da fin film, som til tider er rørende og livsbekræftende, men meget mere end 3 stjerner får den ikke!

21/06-07Smuk Film
En virkelig flot film. Tårerne trillede og lattermusklerne blev rystet.

20/04-07...
okaj...så negeren rør hans pik og spytter nogle fluer ud. han burde optræde med det trick...

03/04-06Bras eller bare Steven King
Så har jeg lige set den grøne mil i tv. Og min umiddelbare reaktion er: Sikke noget bras. 'Den gode neger' er en slidt og virkelighedsfjern floskel... Og den endnu mere virkelighedsfjerne totalt ensidige skelnen mellem det gode og det onde er bare ikke særligt udfordrende for vores menneskesyn. Filmen skal forestille på et eller andet niveau at skildre mennesker, mens det eneste den i virkeligheden gør er at opsætte de to stereotyper, nemlig det gode og det dårlige menneske. Der kommer gennem hele filmen ikke nogen perpesktiver på de to typer. Her er det gode godt og det onde er ondt, og det er sltså bare ikke udfordrende nok til at det kan holde mig fanget i 3 timer, ligesom specialeffekterne gør det endnu vanskeligere for mig at tage historien til mig...

Når det er sagt, er jeg bag...Fakta

Medvirkende
Paul Edgecomb Tom Hanks
Brutus "Brutal" Howell David Morse
Jan Edgecomb Bonnie Hunt
John Coffey Michael Clarke Duncan
Warden Hal Moores James Cromwell
Eduard Delacroix Michael Jeter
Arlen Bitterbuck Graham Greene
Percy Wetmore Doug Hutchison
'Wild Bill' Wharton Sam Rockwell
Dean Stanton Barry Pepper
Toot-Toot Harry Dean Stanton
Burt Hammersmith Gary Sinise
Bag kameraet
Instruktion Frank Darabont
Produktion Frank Darabont, David Valdes
Manuskript Frank Darabont
Forlæg Stephen King
Fotografi David Tattersall
Klip Richard Francis-Bruce
Scenografi Terence Marsh
Musik Thomas Newman
Genrer og relationer
Genre Drama
Undergenre Fængselsdrama
Nøgleord Dødsstraf, Mirakel, Racisme, Stephen King-filmatisering
Premieredatoer
Biograf 25.02.2000
Dvd 08.08.2000
Øvrige oplysninger
Land USA
Produktionsår 1999
Spilletid 184 min.
Link Officielt website
Censur Tilladt for børn over 15 år Tilladt for børn over 15 år
Solgte billetter 131.940
Selskab Warner Bros., Castle Rock Entertainment, Darkwoods Productions
Biodistributør Sandrew Metronome

Se også...