Chokhouse (Suspiria)

Der er noget helt galt på Freiberg-akademiet i Tyskland. Det ved balletdanser Suzy straks, og hun bliver bekræftet i sin mistanke, da der sker en række bestialske mord blandt eleverne. Suzy sætter sig for at komme til bunds i akademiets skumle fortid og bliver overbevist om, at der er okkulte kræfter på spil. Det viser sig, at hun har mere ret, end hun bryder sig om. © Scope

Produktionsår 1977
Genre Gyser
Instruktør Dario Argento
Medvirkende Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bosé
Spilletid 98 min.
Biopremiere 20.02.1981
Scope-score Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Anmeldere
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Din stemme Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk

Anmeldere

Politiken
"Inspirationen var nok hverken tysk filmhistorie eller psykedeliske stoffer, men natlige mareridt, som føles autentiske, men alligevel kunstige og iscenesatte af en skjult, ondsindet mester."

Weekendavisen
"Det er naturligvis en film af sin tid, men hvor var det en fantastisk tid. Hver effekt måtte skabes i hånden, og rædslerne fik en taktil kvalitet."

Cinemazone
"'Suspiria' er en gotisk klassiker, der alene kan ses for sin konsekvente billedæstetik, sit intense lydspor – og ikke mindst for sin foruroligende stemning."

Ekko
"Suspiria er ubetinget en 70’erfilm og en af årtiets store klassikere. En genialt grotesk, blasfemisk grænseoverskridende sanseoplevelse, man skylder sig selv at opleve på det store lærred."

Brugere

20/10-09Livet er en gyserfilm! 3
Livet er det største gys.

Lader man sig skræmme af skræmmekampagner, forestillinger og billeder, lader man sig følelsesmæssigt manipulere, dør man langsomt men sikkert.

Tager man sig selv seriøst, fokuserer man nøgternt på situationen, det væsentlige, lærer man at man sagtens selv kan takle livet og gøre op med alle spøgelserne, fatamorganaerne.

Man er selv herre over, om slutningen bliver lykkelig.

Himlen er begravet i vores hjerner.

Heksen skreg: Surrender Dorothy! Dorothy var rystet, men lod sig ikke skræmme. Fjern tæppet og afslør, at Troldmanden fra Oz er intet andet end en helt almindelig, gammel gubbe!

12/01-09Visuel chokbehandling! 4
Aldrig har jeg set en film, der i den grad kombinerer atmosfære, grafisk modbydelighed og bizarre scener i en så uhyggelig blanding som i Argentos Suspiria.

Filmen tilbyder måske ikke det store på historiefronten. Men som visuelt ubehag finder man næppe noget bedre (udover Kubricks Shining)

Anmeldelse følger snarest efter gensyn. Måtte bare have luft for mit førstehåndsindtryk

19/08-06Balletheksene 2
Måske er der i virkeligheden ikke den store forskel på balletskoler og hekseklaner. Det er der i hvert fald ikke i Dario Argentos gyserklassiker ”Suspiria”.

Før filmen begynder at fortælle noget der minder om en historie, så overvælder filmen med sin stemning. Der bruges masser af en-farvet lys, der farver rum totalt røde, grønne eller blå. Henimod slutningen af filmen ser vi en påfugl med alle disse farver i et vigtigt rum, og det er måske ud fra dette rum farverne bliver styret. Men det er ikke blot farverne. Det er i ligeså høj grad musikken af The Goblins, som Dario Argento også har været med til at komponere til sin film. Det er på både uskyldigt og dæmonisk. Det lyder som en spilledåse, som en djævel hviskende synger med på.

Og denne brug af lys og musik er i filmen fra sta...

05/01-05Sandman
Hey Sandman. Jeg har som bekendt også nydt flere af Argento´s film igennem tiden. "Nydt" er måske et forkert ord, da du jo selv rigtigt skriver "...at mordene er gennemført med en så udsøgt grad af ubehag....".

Især "Terror of the opera"´s billedeside står stadig klart på min nethinde.

Ingen tvivl om, at "Suspiria" nok er Argento´s "finest hour" og jeg ville da også bare give dig ros med på vejen for et utrolig velskrevet og observerende indlæg. Interessant læsestof. Tak for det.

29/10-04Angstskrig 12
Anonym
SPOILERS

Den italienske horrorinstruktør Dario Argento, der toppede i 70'erne, gjorde det mest i horrorfilm, der tog udgangspunkt i en morder og hans psykologi, dvs. barndom, misbrug mv. som forklaring på hans voldelige adfærd.

Med Suspiria bevægede Argento sig ud i en nyt projekt, nemlig en aldrig afsluttet trilogi løselig baseret på den engelse digter Thomas De Quinceys essay "Levana And Our Ladies Of Sorrorw", der er en del af værket "Suspiria De Profundis" (sukke fra dybet), som har lagt navn til filmen. Essayet handler om tre kvinder, Lady Of Tears, Lady Of Sighs og Lady Of Darkness.

Suspiria er Argentos store horrorværk. Farverne, stemningen og musikken er nok til at skræmme de fleste rygradsudstyrede mennesker, suspensen er så fuldendt, at den nærmest gør grin med Hitchco...

Fakta

Medvirkende
Suzy Bannion Jessica Harper
Sara Stefania Casini
Daniel Flavio Bucci
Mark Miguel Bosé
Olga Barbara Magnolfi
Sonia Susanna Javicoli
Patty Eva Axén
Milius Rudolf Schündler
Frank Mandel Udo Kier
Tanner Alida Valli
Bag kameraet
Instruktion Dario Argento
Produktion Claudio Argento
Manuskript Dario Argento, Daria Nicolodi
Forlæg Thomas De Quincey
Fotografi Luciano Tovoli
Klip Franco Fraticelli
Scenografi Giuseppe Bassan
Musik Dario Argento
Genrer og relationer
Genre Gyser
Nøgleord Balletdanser, Berlin, Seriemorder
Relaterede film Chokhouse, Suspiria
Premieredatoer
Biograf 20.02.1981
Repremiere 31.10.2017
Øvrige oplysninger
Land Italien
Produktionsår 1977
Spilletid 98 min.
Solgte billetter 3.970
Selskab Seda Spettacoli
Biodistributør Miracle Film

Se også...